afbeelding van Luce
Licht bewolkt

De stomme dingen die mensen zeggen als er iemand dood is

´Het is beter zo´

´Ze is goed af´

´Nu is er eindelijk rust´

´Ze heeft haar strijd gewonnen´

´Het zal ook wel als een opluchting voelen´

´Heb je het al een plekje kunnen geven? (nog geen 2 weken na overlijden)´ 

´Vrolijk Kerstfeest! Hopelijk kun je vandaag nog mooie herinneringen ophalen (1 dag na crematie)´ 

´Ga je weer mee iets leuks doen? (dag na overlijden)´

 

Hebben jullie ook wel eens van die opmerkingen gekregen? Sommige van de bovenstaande uitspraken lijken misschien best okay, en degene die ze zegt bedoelt het vast ook goed, maar dit soort opmerkingen kunnen soms echt hélemaal verkeerd vallen vlak na een overlijden! 

Want nee, het is niet beter dat mijn moeder dood is: Ik had haar liever levend. En nee, ze is niet goed af: Ze zou goed af zijn als ze niet ziek was geworden en niet dood was geweest. En ook had ik nu liever geen ´rust´ & gewoon mijn moeder terug. Oh ja, ze heeft haar strijd trouwens verloren (niet gewonnen) want als het aan haar had gelegen was ze n.l. nog bij ons..

 

Wat zijn de rotste opmerkingen die jullie te horen kregen? En hoe ging je daar (handig) mee om? Wat heb je teruggezegd? Heb je de ander duidelijk kunnen maken dat het voor jou kwetsend was? Hoe werd daar op gereageerd?

Benieuwd naar jullie bevindingen!

 

 

Hartjes 2

Er is 1 reactie op dit bericht

Wie Troost Mij Forumbeheerder
afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
Wie Troost Mij Forumbeheerder
#1

Een 'mooi' onderwerp, Luce. Dit gebeurt volgens mij heel vaak, als ik het zo op het forum teruglees. We hebben er zelfs een keer aandacht aan gegeven in een artikel op ons blog: https://www.wietroostmij.nl/blog/wat-zeg-je-tegen-iemand-die-rouwt en https://www.wietroostmij.nl/blog/wat-je-kunt-zeggen-tegen-iemand...

Het doel van deze artikelen was om het eens om te draaien, om de omgeving handvatten te geven voor wat ze wél zouden kunnen zeggen. Want, zoals je zelf ook al schrijft, het komt vaak uit een goed hart. Mensen staan er niet bij stil hoe onhandig hun uitspraken ook zijn.

Ik ben ook wel benieuwd naar die opmerkingen die verkeerd vallen, maar ook naar hoe mensen op het forum hierop hebben gereageerd. Of wat mensen dan wél graag zouden willen horen. Ik vraag bijvoorbeeld niet meer zo snel hoe het met iemand gaat. Ik vraag eerder: "hoe gaat het NU met je?"

Vriendelijke groet,

Mark
Monuta - Wie Troost Mij

Loves 0