afbeelding van Luce
Licht bewolkt

De stomme dingen die mensen zeggen als er iemand dood is

´Het is beter zo´

´Ze is goed af´

´Nu is er eindelijk rust´

´Ze heeft haar strijd gewonnen´

´Het zal ook wel als een opluchting voelen´

´Heb je het al een plekje kunnen geven? (nog geen 2 weken na overlijden)´ 

´Vrolijk Kerstfeest! Hopelijk kun je vandaag nog mooie herinneringen ophalen (1 dag na crematie)´ 

´Ga je weer mee iets leuks doen? (dag na overlijden)´

 

Hebben jullie ook wel eens van die opmerkingen gekregen? Sommige van de bovenstaande uitspraken lijken misschien best okay, en degene die ze zegt bedoelt het vast ook goed, maar dit soort opmerkingen kunnen soms echt hélemaal verkeerd vallen vlak na een overlijden! 

Want nee, het is niet beter dat mijn moeder dood is: Ik had haar liever levend. En nee, ze is niet goed af: Ze zou goed af zijn als ze niet ziek was geworden en niet dood was geweest. En ook had ik nu liever geen ´rust´ & gewoon mijn moeder terug. Oh ja, ze heeft haar strijd trouwens verloren (niet gewonnen) want als het aan haar had gelegen was ze n.l. nog bij ons..

 

Wat zijn de rotste opmerkingen die jullie te horen kregen? En hoe ging je daar (handig) mee om? Wat heb je teruggezegd? Heb je de ander duidelijk kunnen maken dat het voor jou kwetsend was? Hoe werd daar op gereageerd?

Benieuwd naar jullie bevindingen!

 

 

Hartjes 3

Er zijn 2 reacties op dit bericht

Wie Troost Mij Forumbeheerder
afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
Wie Troost Mij Forumbeheerder
#1

Een 'mooi' onderwerp, Luce. Dit gebeurt volgens mij heel vaak, als ik het zo op het forum teruglees. We hebben er zelfs een keer aandacht aan gegeven in een artikel op ons blog: https://www.wietroostmij.nl/blog/wat-zeg-je-tegen-iemand-die-rouwt en https://www.wietroostmij.nl/blog/wat-je-kunt-zeggen-tegen-iemand...

Het doel van deze artikelen was om het eens om te draaien, om de omgeving handvatten te geven voor wat ze wél zouden kunnen zeggen. Want, zoals je zelf ook al schrijft, het komt vaak uit een goed hart. Mensen staan er niet bij stil hoe onhandig hun uitspraken ook zijn.

Ik ben ook wel benieuwd naar die opmerkingen die verkeerd vallen, maar ook naar hoe mensen op het forum hierop hebben gereageerd. Of wat mensen dan wél graag zouden willen horen. Ik vraag bijvoorbeeld niet meer zo snel hoe het met iemand gaat. Ik vraag eerder: "hoe gaat het NU met je?"

Vriendelijke groet,

Mark
Monuta - Wie Troost Mij

Loves 0
afbeelding van Netje65
Bewolkt
#2

Hoi Luce,

De zinnen die  jij hier neer zet zijn inderdaad niet erg fijn., zelfs erg cru. 

Mijn moeder is nog maar net overleden, ze had een ziekte waar zij altijd bang voor was.. ze heeft ook altijd stellig gezegd dat ze dan niet meer wilde leven. 

Door de corona mochten wij haar niet meer bezoeken, vanaf dat moment kwijnde ze weg. En dat doet erg zeer,  je hart breekt doormidden. Ze heeft ervoor gekozen om te sterven. Vreselijk was dit, gelukkig hebben wij haar nog een paar dagen mogen steunen. 

Voor ons is het zinnetje, het is beter zo wel van toepassing, puur uit respect voor haar keuze. 

Maar als ik kon toveren, dan had ik haar nog heel lang bij mij willen houden in goede gezondheid. 

En als mensen iets zeggen, bedenk dan dat ze het goed bedoelen. Er zijn er genoeg die helemaal niets zeggen of je negeren omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. 

Misschien hoor je woorden niet helemaal juist, waardoor de zin anders binnen komt als je denkt. Je hoofd zit vol met verwerking van je verlies. 

Heel veel sterkte

 

Loves 0