afbeelding van hoop
Licht bewolkt

kamertje opruimen overleden zoon

Hallo, op het internet kwam ik deze site tegen en misschien kan ik hier  lotgenoten ontmoeten die ook tegen het volgende aanlopen,  mijn zoon is 6 jaar geleden overleden op 20 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, wat een onvoorstelbaar groot verdriet.... eerste jaren ontzettend veel gehuild en eigenlijk is het nog maar kort geleden dat ik dacht goh ik  voel me een stuk rustiger en best vaak heel goed... nu is het zo dat ik al 8 jaar een  lieve vriend heb en we willen nu  eigenlijk wel gaan samenwonen maar helaas kan dat niet in mijn huis... ergens een nieuwe start.... alleen heb ik er ontzettend veel moeite mee omdat ik dan het kamertje van mijn zoon op moet ruimen, en alles ligt er nog precies zo bij als zijn laatste dag bij ons... hoe moet ik hier nu mee omgaan heb huilbuien en slaap slecht net of ik een stap terug doe.... er aan toe zijn ben ik over 5 jaar nog niet ik ken mijzelf, mijn vriend wacht niet eeuwig op mij dat zou ook niet eerlijk zijn maar hoe ga ik hier mee om?

Hartjes 3

Er zijn 2 reacties op dit bericht

#1

Poeh, wat moeilijk zeg. Als je gaat verhuizen is het al lastig om herinneringen die je in een huis hebt gemaakt achter te laten, laat staan als het ook nog herinneringen zijn aan je zoon die je zo moet missen. Heb je het hier open en eerlijk met je vriend over gehad? Hoe kijkt hij hier tegen aan? Het is denk ik goed dat je hier niet alleen mee worstelt.

Misschien kun je hier iets mee:

Zijn er ook andere plekken die bijzonder voor jou en je zoon zijn? Ik kan me voorstellen dat zijn kamer je een gevoel van geborgenheid gaf, alsof hij er nog is. Of in ieder geval de herinnering aan hem. Maar ik kan me ook voorstellen dat er voor jou meerdere van dit soort plekken kunnen zijn: plekken waar hij graag kwam. Met jou of met vrienden? Waar hij ultiem gelukkig was?

Wellicht is het ook een idee om goed bij jezelf na te gaan of er bepaalde items in zijn kamer zijn die jou fijne herinneringen geven? Is het een idee om die een speciaal plekje in jullie nieuwe gezamenlijke huis te geven? Misschien is het zelfs goed om dit in fases te doen? Telkens een belangrijk, waardevol item uit zijn kamer halen en bij jou in de woonkamer zetten op een fijne plek? En dan misschien meenemen naar het huis van je vriend? Misschien ga je dan de herinneringen meer aan spullen verbinden, in plaats van aan de gehele kamer?

Misschien zou je zelfs een kist kunnen vullen met spullen van je zoon die je absoluut mee wilt nemen. Deze kist kan een prominente plek in jullie huis kunnen krijgen. Misschien is het zelfs een idee om mooie foto's te maken van de kamer zoals die is en deze toe te voegen aan deze herinneringskist. 

Misschien is het ook nuttig een soort afscheidsritueel van het kamertje te organiseren. Zodat je goed afscheid neemt van een periode in je leven.

Ik realiseer me dat heel veel van deze tips praktisch ingestoken zijn en dat lang niet alles voor je zal werken, maar ik hoop dat er iets voor je bij zit. En hopelijk kunnen ook andere forumleden vertellen hoe ze zijn omgegaan met een soortgelijke situatie als die van jou. Veel mensen hebben volgens mij sowieso voor het punt gestaan: wat doe ik met de kamer/spullen van mijn overleden dierbare.

Veel sterkte, hoop!

Mark
Wie Troost Mij

 

 

Loves 0
engelinde Ben weduwe , door grove nalatigheid van mijn man in het ziekenhuis en mijn dochter verdronk op jonge leeftijd in de vijver van de buren!
afbeelding van engelinde
Licht bewolkt
engelinde Ben weduwe , door grove nalatigheid van mijn man in het ziekenhuis en mijn dochter verdronk op jonge leeftijd in de vijver van de buren!
#2

Heb zelf precies hetzelfde gevoel gehad  jaren geleden ,maar ik hoefde niet de keus te maken om het kamertje op te ruimen,want dat heb ik tientallen jaren ,meer als 30 jaar zo gelaten.Totdat  later de kleinkinderen af en toe bij mij bleven logeren,toen pas stapte ik over de drempel.Nu slaapt me kleinzoon  er geregeld in.

Maar mijn dochter haar kleding hangt nog altijd in de kast. op dat kamertje.Ik ga me gevoel na of ik iets kan of niet.

Maar jij staat nu in tweestrijd,of het een of het ander..Hoe ik  het voel,zou ik die stap niet  zetten om te gaan samenwonen.

Het kind zijn kamertje verplaatsen of opruimen naar een ander huis,in mijn gevoel kan dat niet,want dat is niet de plek waar jouw zoon het verlaten heeft..In je eigen huis liggen alle herinneringen die je dan achterlaat.Maar dat zijn mijn gedachten..

Heb zelf veel moeite met veranderingen

Echt heel moeilijke keuze voor jou,je moet eerst zekerder van jezelf zijn om die keuze te kunnen maken.

En dat kan nog wel effe duren.

Wens je  heel veel sterkte toe.

liefs engelinde

 

 

Loves 0