Afspraken overleden kind in echtscheidingsconvenant

Ik wil graag ouders van overleden kinderen erop attent maken dat er goede afspraken worden gemaakt over de grafrechten van overleden kinderen. De grafrechten van mijn overleden dochter moesten verlengd worden. Ik heb mijn ex verzocht deze op onzer beide namen te zetten, maar dit is wettelijk niet mogelijk. Ik heb dus als moeder geen enkele zeggenschap... Stel dat je een gemene ex hebt. Die zou dus het graf kunnen laten ruimen zonder toestemming van de andere ouder..... Bij een scheiding ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken voor de “levende” kinderen. Hier zouden ook de afspraken over de “overleden” kinderen moeten komen. Ik ben hier zo verdrietig van dat ik een petitie ben gestart om dit voor elkaar te krijgen. 
Er komt ook nog een interview met mij hierover in de Telegraaf. Dit wil je als ouder van een overleden kind niet ook nog meemaken!
Zouden jullie hem ook willen tekenen? En delen is lief!

Hartjes 1

Er is 1 reactie op dit bericht

Wie Troost Mij Forumbeheerder
afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
Wie Troost Mij Forumbeheerder
#1

Beste Nicole,

Goed dat je dit aangeeft. Helaas is het inderdaad in Nederland zo geregeld dat de opdrachtgever bepaalt wat er gebeurt. Hierbij gaat de wet er vanuit dat er overleg plaatsvindt met andere nabestaanden, en in veruit de meeste gevallen is dit gelukkig ook zo.

Maar je hebt gelijk, stel dat de relatie met de opdrachtgever niet zo goed (meer) is, dan zouden er problemen kunnen ontstaan. Het is dan goed om het een en ander vast te leggen, al weet ik niet hoe dat juridisch zit.

Overigens zijn kabinet en Tweede Kamer nu bezig met een aanpassing op de Wet op Lijkbezorging. Ik weet niet of opdrachtegeverschap hierin meegenomen wordt, maar misschien is het ook goed om daar naar te kijken. 

Veel sterkte,

Mark
Wie Troost Mij

Loves 0