Vijfjarige Garrett regelt zijn afscheid zelf

Wie Troost Mij maandag 16 juli 2018 13:46 1 reactie

De 5-jarige Garrett uit Iowa (V.S.) wist precies hoe zijn uitvaart eruit moest zien. Hij overleed onlangs aan een zeldzame vorm van kanker, maar hij wilde absoluut niet dat zijn afscheid verdrietig zou zijn. Daarom beschreef hij zijn uitvaartwensen in een brief.

Uit ervaring weet Monuta dat het voor een hoop rust kan zorgen, wanneer je je uitvaartwensen met je naasten bespreekt en deze vervolgens vastlegt. Als het eenmaal zover is – en de wensen van de overleden dierbare zijn bekend – dan komen de nabestaanden op een zeer emotioneel moment niet voor moeilijke beslissingen en onverwachte kosten te staan.

Op AD.nl is het verhaal van de jonge Garrett Michael Matthias te lezen. Hij schreef een ontroerende brief waarin te lezen is wat hij graag wilde bij zijn uitvaart: "Grote en kleine begrafenissen, ze zijn allemaal triest: ik wil vijf luchtkastelen (omdat ik vijf ben), Batman en ijshoorntjes." In de brief die de kleine Garrett achterliet beschrijft hij ook dat hij gecremeerd wil worden, net als in een van zijn lievelingsfilms Thor. Zijn as moet dan in een boom veranderen.

Zoals de kleine held het wilde, gebeurde het ook: Garrett werd gecremeerd tijdens een op superheld Thor geïnspireerde ceremonie, en er waren springkussens en vuurwerk.

De familie van Garrett geeft aan dat er op een later moment een privéceremonie zal plaatsvinden: "Zodra we weten hoe we in godsnaam zijn as in een boom kunnen veranderen." Het goede nieuws is dat dit, in ieder geval in Nederland, zeker mogelijk is.

Had jouw overleden dierbare bijzondere uitvaartwensen? Of ben je zelf meer gaan nadenken over jouw eigen afscheid na het overlijden je je dierbare? Reageer onder dit artikel of praat mee op ons forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is 1 reactie op dit blog

afbeelding van Anzjuhla
Storm
#1

Dit bezorgt me een flinke brok in m'n keel. Prachtig dat dit ventje zijn wensen toonbaar heeft gemaakt en nóg meer prachtig dat die ook in vervulling zijn gegaan.

Mijn vriend wist dat hij zou sterven maar heeft er nooit een woord over gerept. Zodoende wist ik ook zijn wensen niet. Het enige dat ik wist was dat hij gecremeerd wou worden.
Gelukkig kende ik hem door en door en wist welke liedjes voor hem belangrijk waren. De gehele speellijst heb ik dan ook voor hem kunnen regelen tijdens zijn uitvaart, evenals de dingen die meemochten in de kist, zoals het armbandje dat ik voor hem heb gekocht en de ketting die hij van onze beste vrienden heeft gekregen.
Hij maakte altijd grapjes dat op zijn uitvaart geen koffie en droge cake geserveerd mocht worden, maar zijn ouders kozen hier tóch voor. Daarom zijn we ná de uitvaart met een clubje vrienden gaan proosten op zijn leven met bitterballen en bier.
Ik weet 100% zeker dat hij tevreden zou zijn hoe alles geregeld was.

Zelf heb ik vlak na het overlijden van mijn partner ook mijn wensen opgeschreven, inclusief het verdelen van mijn "bezittingen". Ook heb ik opgeschreven dat ik niet wil dat mensen als laatste groet een bosje bloemen op mijn kist leggen. Ik ben een hele grote dierenvriend en heb opgeschreven dat er een potje naast mijn kist moet staan waar mensen geld in kunnen doen dat bestemd is voor een paar goede doelen die te maken hebben met dieren. Of mensen nu 2 euro uitgeven aan een bloemetje of die 2 euro doneren, dat maakt voor mij een groot verschil. Ik heb zelf daarna aan beide niets, maar dieren kunnen er wél gered mee worden.