Vijf tips: steun je iemand die rouwt? - deel 2 (gastblog)

Minjon van Zoest dinsdag 8 oktober 2019 13:56 0 reacties

In een eerder artikel deelde gastblogger Minjon vijf tips voor omstanders: hoe steun je iemand die rouwt? Daar kregen we veel reacties op. Reden genoeg voor nog eens vijf handige tips voor de omgeving van nabestaanden.  

Als we ons zouden kunnen voorbereiden op rouw, dan zouden we dat waarschijnlijk allemaal doen. Maar zo werkt het niet. De rouw komt zoals het komt, en aan ons is de taak om hiermee aan de slag te gaan. Hoe dit voelt en in hoeverre het je leven overneemt, kan alleen jij voelen. De mensen om je heen kunnen je steunen en naar je luisteren, maar écht begrijpen wat er in je omgaat, dat kan niet.

Dit is precies waarom er veel misverstand is rondom rouw. De rouwende wil graag begrepen worden, maar vindt het vaak lastig om gevoelens te delen. En omstanders willen wel steunen maar weten vaak niet hoe en zijn bang om het verkeerd te doen.

Bij rouw zijn mensen aan het onderzoeken wie ze zijn zonder hun overleden dierbare.

Met deze tips en tips uit mijn vorige artikel hoop ik niet alleen diegene te steunen die rouwt, maar ook de naasten, zodat ze voldoende handvatten hebben om er voor de ander te kunnen zijn.

 1. Ook bij emotie hoef je niets te veranderen
  Er mag gehuild worden zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Wat je wel kunt doen, is laten zien dat nabestaanden mogen voelen wat ze voelen. “Het doet ook pijn”, of “Mis hem maar”.

  Je kunt vragen of het fijn is om een hand vast te houden of dat een knuffel fijn zou zijn. Of zeg simpelweg dat het oké is om te huilen en geef de ruimte om de huilbui te laten komen. Je hoeft geen zakdoekjes aan te reiken of tranen te drogen, dat kan het gevoel geven dat de tranen niet welkom zijn.
   
 2. Deel je eigen emoties, maar niet het verhaal
  Door te vertellen hoe jij je voelt en hoe de situatie impact heeft op jou, zorg je voor een opening om dieper met elkaar te verbinden. Het gaat dan over wat er nu op dit moment bij je leeft.

  Belangrijk is dat je niet in een verhaal schiet van wat je hebt meegemaakt toen jouw tante Joke overleed. Het laatste waar iemand die rouwt op zit te wachten, zijn verhalen van anderen.
   
 3. Trek geen conclusies wanneer het contact verandert
  Bij rouw zijn mensen aan het onderzoeken wie ze zijn zonder hun overleden dierbare. In dat proces kunnen ze vaak hun aandacht niet of niet lang bij iemand anders houden, het kan er gewoon niet bij. Ook wisselt hun energie enorm, waardoor ze misschien op het laatste moment een afspraak afzeggen.

  Verlies kan iemand veranderen en dit kan ook jullie contact veranderen. Neem dit niet persoonlijk en doe geen aannames maar blijf communiceren. Blijf laten zien dat je er voor ze bent en zoek eventueel steun bij anderen.
   
 4. Accepteer dat iedereen anders rouwt
  Een grote valkuil in het omgaan met iemand die rouwt, is je eigen manier van verwerken projecteren op de ander. Ook als je denkt dat het op een anderen manier beter zou zijn, is het niet aan jou om hierover te oordelen. Iedereen rouwt anders.
   
 5. Blijf er zijn
  Bijna elke nabestaande heeft behoefte om zolang als nodig is gevoelens en ervaringen te delen. Na zes maanden, een jaar of na twee jaar heeft het verlies nog altijd een grote rol.

  Blijf beschikbaar en laat dat zien. Schrijf de datum van overlijden of de geboortedatum van de overleden dierbare op en laat tegen die tijd weten dat je er bent.

Wat verlang jij van jouw naasten? Hoe kan jouw omgeving jou het beste steunen? Laat het weten in de reacties of praat mee op ons forum.

afbeelding van Minjon van Zoest

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog