Vijf tips: hoe steun je iemand die rouwt? (gastblog)

Minjon van Zoest dinsdag 10 september 2019 10:47 0 reacties

steun bij rouw

In een vorig artikel schreven we wat je kunt doen als je omgeving steeds vergeet dat je rouwt. In dit artikel legt onze gastblogger Minjon de bal bij de omstanders: hoe kunnen zij jou als nabestaande steunen bij rouw?

Als we ons zouden kunnen voorbereiden op rouw, dan zouden we dat waarschijnlijk allemaal doen. Maar zo werkt het niet. De rouw komt zoals het komt, en aan ons is de taak om hiermee aan de slag te gaan. Hoe dit voelt en in hoeverre het je leven overneemt, kan alleen jij voelen. De mensen om je heen kunnen je steunen en naar je luisteren, maar écht begrijpen wat er in je omgaat, dat kan niet.

Dit is precies waarom er veel misverstand is rondom rouw. De rouwende wil graag begrepen worden, maar vindt het vaak lastig om gevoelens te delen. En omstanders willen wel steunen maar weten vaak niet hoe en zijn bang om het verkeerd te doen.

Met deze tips hoop ik niet alleen diegene te steunen die rouwt, maar ook de naasten, zodat ze voldoende handvatten hebben om er voor de ander te kunnen zijn.

 1. Wees niet bang om te benaderen
  Het ergste wat je kunt doen, is het contact uit de weg gaan. Ga het contact met iemand die rouwt altijd aan, ook als je niet weet wat je moet zeggen. Laat weten dat je er bent.
   
 2. Help met praktische zaken
  Of je de juiste woorden kunt vinden of niet, praktische hulp is altijd welkom. Om hulp vragen of iemand op de koffie vragen is voor iemand die rouwt vaak moeilijk. Breng eten, help met de kinderen of in de huishouding. Zeg niet dat ze welkom zijn of dat ze altijd mogen bellen, maar kom zelf in actie.
   
 3. Weet je het even niet? Vraag wat er nodig is en luister
  Het is heel begrijpelijk dat je soms niet weet wat je kunt zeggen of hoe je het beste kunt helpen. Spreek dan uit dat je het lastig vindt, dat haalt de beladenheid eraf. Kom hoe dan ook zelf in actie en vraag: waar heb je behoefte aan? En luister vervolgens. Alleen jouw onverdeelde aandacht kan al wonderen doen.
   
 4. Stel open vragen
  Een hulpmiddel in het gesprek is om open vragen te stellen. Een open vraag is een vraag die je niet met 'ja' of 'nee' kunt beantwoorden. Op deze manier geef je de ruimte aan de rouwende om zelf invulling te geven aan het antwoord en je laat zien dat je de leefwereld van de ander wil begrijpen. Voorbeelden van open vragen zijn: ​

  Hoe voel je je?
  Wat gaat er in je om?
  Kun je iets vertellen over...?

 5. Je hoeft niets op te lossen
  Wat nog bij veel mensen leeft, is een gevoel van ongemak wanneer de ander het moeilijk heeft. Een automatische neiging is dan om de situatie te willen veranderen, om het ongemak weg te nemen. Helaas werkt dit averechts en geeft dit het gevoel dat die persoon niet welkom is met zijn of haar rouw. In het contact betekent dit dat je af en toe op je tong moet bijten om de ruimte te geven aan wat de rouwende nodig heeft. Praat niet over 'het een plekje geven' en geef geen advies. Je hoeft niets te veranderen. Jouw liefdevolle aanwezigheid is het belangrijkst.

Wat verlang jij van jouw naasten? Hoe kan jouw omgeving jou het beste steunen? Laat het weten in de reacties of praat mee op ons forum.

afbeelding van Minjon van Zoest

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog