Sylvia: "Er is geen later" (video)

Wie Troost Mij donderdag 4 januari 2018 15:18 0 reacties

sylvia over verlies en rouw

Sylvia verloor haar zus en haar moeder kort na elkaar. Door deze verdrietige ervaring weet zij: "Er is eigenlijk geen later".

De zus van Sylvia overleed vijf jaar geleden, aan longkanker. Haar moeder overleed twee jaar geleden op 90-jarige leeftijd. Sylvia is blij dat ze haar moeder nog mee heeft kunnen nemen naar Italië, naar het Gardameer - de plek waar de as van haar zus is uitgestrooid. In de onderstaande video vertelt Sylvia over haar ervaringen en geeft ze ons waardevolle tip voor het nieuwe jaar.

Onder deze video hebben we een aantal inzichten uit het verhaal van Sylvia verzameld.

De inzichten van Sylvia:

 1. Doe het nú!
  Wanneer je, zoals Sylvia, nog nooit eerder met een overlijden van een dierbare in je gezin te maken hebt gehad, lijkt het alsof je alle tijd van de wereld met elkaar hebt. Maar wanneer je broer, zus, moeder of vader plotseling overlijden, is er ineens geen tijd meer. Dan is er geen later meer. Sylvia zegt: "Als je iets wil, dan moet je het nú doen".
   
 2.  Zorg voor elkaar
  Toen de zus van Sylvia overleed, wilde zij eigenlijk alleen maar voor haar zwager zorgen. Hij was nog nooit alleen geweest en verloor zijn vrouw. Dat was dubbel hard. Er is geen hiërarchie in rouw en verdriet. Het verdriet van Sylvia om haar zus is niet groter dan dat van haar zwager. Juist omdat zij allebei de overleden zus zó goed, maar op een andere manier gekend hebben, konden zij elkaar goed steunen in een moeilijke periode.
   
 3. Rituelen zijn belangrijk
  Het idee dat Sylvia haar moeder nog mee heeft kunnen nemen naar de plek waar de as van haar zus is uitgestrooid, heeft haar enorm geholpen. Het feit dat haar moeder daar afscheid heeft kunnen nemen, maar ook dat Sylvia dit samen met haar familie nog voor haar moeder heeft kunnen doen, sterkt haar in haar rouwproces. Niet iedereen is in staat om zulke grote reizen te ondernemen, maar je kunt ook op een laagdrempelige manier een dierbare herdenken, bijvoorbeeld door het online plaatsen van een ster op de Sterrenhemel. 
   
 4. Praat met lotgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt
  Dit is mogelijk op het forum van Wie Troost Mij. Op ons forum hebben we plekken ingericht waar nabestaanden die een broer of zus hebben verloren of kinderen die hun ouder(s) hebben verloren hun verhaal en ervaringen met elkaar kunnen delen. 

Wil je reageren op het verhaal van Sylvia? Dat kan onder dit artikel. Je kunt ook meepraten op ons forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog