Rouwen: de 'bal in de doos'-theorie

Wie Troost Mij woensdag 27 februari 2019 13:46 0 reacties

Heb je ook zo'n moeite om aan jouw naasten uit te leggen wat rouw inhoudt? Hoe leg je eigenlijk aan je omgeving uit wat je voelt? Een Twitteraar uit Canada laat het zien aan de hand van een paar simpele tekeningen.

Het rouwproces is moeilijk om onder woorden te brengen. Wanneer je een dierbare verliest, komen er allerlei gevoelens bovendrijven waar je zelf vaak geen raad mee weet. Des te moeilijker is het, om deze gevoelens uit te leggen aan jouw naasten. Eerder probeerden we je al een heldere uitleg over het rouwproces te geven aan de hand van de (ietwat achterhaalde) vijf rouwfasen en een helder artikel van rouwdeskundige Leoniek van der Maarel over verliestaken en hersteltaken.

Maar het kan misschien eenvoudiger. De Canadese Lauren maakte een serie tekeningen nadat haar dokter haar het rouwproces uit had gelegd. De dokter noemde het de ‘bal in de doos-theorie’. Lauren besloot haar tekening op Twitter te delen. 

Ze legt het op Twitter als volgt uit: "Er zit als het ware een bal in een doos. En in die doos is een pijnknop." 

bal-doos1.jpg

 

"In het begin is de bal nog enorm groot. Je kunt de doos niet bewegen zonder dat de bal de pijnknop raakt. Hij vliegt in het rond in die doos en raakt daarbij keer op keer die pijnknop. Je kunt het niet onder controle houden en daardoor blijft het maar pijn doen."

 

bal-doos2.jpg

 

Naarmate de tijd verstrekt, wordt de bal in die doos steeds kleiner, schrijft Lauren. "De bal raakt de knop niet zo vaak meer, maar wanneer hij hem toch raakt, doet het nog net zoveel pijn als eerst. Het gaat beter met je, je dagelijks steeds beter kunt functioneren. Het nadeel ervan is dat de bal de pijnknop raakt op momenten dat je het eigenlijk niet verwacht."

 

bal-doos3.jpg

 

Lauren vermeldt daarbij nog wel dat bij de meeste mensen de bal nooit helemaal weggaat. "De bal raakt de knop wel steeds minder en minder, zodat je meer tijd hebt om te herstellen tussen de botsingen door."

Ook schrijft ze dat ze de tekening aan haar stiefvader liet zien en hij daardoor zijn rouwgevoelens beter begreep en zelfs erover begon te praten. Hij zei op sommige dagen bijvoorbeeld: "De bal is heel groot vandaag. Het ging maar niet van de knop af. Ik hoop dat die snel kleiner wordt."

Hoe zou jij jouw rouwgevoelens omschrijven? Deel jouw ervaringen onder dit artikel in de reacties of praat erover met andere nabestaanden op ons forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog