Relatie na overlijden partner: mag ik weer verliefd zijn?

Minjon van Zoest dinsdag 18 februari 2020 14:54 3 reacties

Mag ik weer verliefd zijn? Wanneer je een nieuwe relatie krijgt na het overlijden van je partner, is dit waarschijnlijk een herkenbare gedachte. Gastblogger Minjon legt in dit artikel uit hoe je met deze gedachte om kan gaan.

Onze overleden dierbaren zijn uniek en onvervangbaar. Dat staat als een paal boven water. We zouden hen ook niet wíllen vervangen, we willen ze juist zo lang mogelijk koesteren en bij ons houden. Dit is iets waar velen mee worstelen wanneer een nieuwe liefde verschijnt na het verlies van de partner. Het voelt heel dubbel: hield ik wel genoeg van mijn overleden partner? Mag ik wel weer verliefd zijn?

Verlangen en schuldgevoel
De vragen en dilemma’s waar mijn klanten mee rondlopen na het overlijden van de partner verschillen sterk. Voor de een is vooral het verlangen naar het vinden van een nieuwe partner groot. Voor anderen, die een nieuwe liefde hebben gevonden, verandert dat verlangen vaak in een schuldgevoel. Vooral als de verliefdheid voor de nieuwe partner in alle hevigheid aanwezig is, wordt het gemis aan de overleden partner extra voelbaar.

Ook de omgeving heeft vaak een mening klaar over de situatie. En hoewel die mening misschien niet in zoveel woorden wordt gedeeld, zorgt het vaak voor veel twijfel en onzekerheid. Er zijn mensen die het 'te snel' vinden.  En er zijn mensen die niet begrijpen dat het verdriet er ook nog is, als een nieuwe liefde op het toneel is verschenen.

Ook de omgeving heeft vaak een mening klaar.

Het is de tweestrijd die zich niet alleen in de buitenwereld afspeelt, maar ook in de binnenwereld. Het voelt dubbel: aan de ene kant is er blijdschap om zo verliefd te zijn, om weer vreugde, liefde en plezier te vinden. Maar dat gevoel kan ieder moment veranderen in verdriet en intens missen.

Een blij en verdrietig stuk
Eén van mijn klanten beschreef dit dubbele gevoel heel mooi: haar nieuwe partner zat in haar 'blije stuk' en haar overleden partner in haar 'verdrietige stuk'. Haar man overleed toen zij 42 jaar was, na een huwelijk van achttien jaar. Haar nieuwe partner was gescheiden en had daardoor ook zo z’n uitdagingen, maar die waren van een heel andere aard. Ze was op zoek naar een manier om haar blije stuk te laten groeien, want haar verdrietige stuk nam te veel ruimte in, vond ze.

Haar taak bleek uiteindelijk niet te liggen in dat blije stuk, maar juist in het verdrietige stuk. Want hoe meer ze vond dat het anders moest, hoe minder het verdrietige stuk kon doen waar het voor dient. Het verdriet was nodig om de nieuwe realiteit onder ogen te komen, om te beseffen hoe haar wereld er nu uit zag. Zodra ze het verdrietige stuk honderd procent bij zichzelf toestond, kreeg het blije stuk meer ruimte en kon ze zich dieper verbinden met haar nieuwe partner.

Nieuwe rouwlaag
Hoe een nieuwe partner een nieuwe laag van rouw kan aanspreken, liet een andere klant zien. Zijn vrouw overleed toen hij 38 jaar was. Hoewel hij niet zoekende was, liep hij zijn nieuwe liefde na een jaar tegen het lijf. Het kwam onverwacht, maar hij dacht er klaar voor te zijn. Hij had in dat jaar diepe lagen van pijn ervaren en voelde dat de lucht wat begon op te klaren. Hij was de rouw aangegaan, maar nu belandde de rouw in een andere laag. Het voelde alsof er nog een deur dicht moest om zijn nieuwe leven in te kunnen stappen.

Je kunt liefhebben én daarnaast ook rouwen om je overleden dierbare.

De angst die bij hem leefde, was dat het misschien niet klopte om weer verliefd te zijn. Hoe kon het zo zijn dat hij voelde de diepste dalen te hebben gezien en dat juist nieuwe liefde nog zoveel rouw aanwakkerde? Door samen door deze laag heen te werken, leerde hij de rouw en zijn grote verlies onderdeel van zijn leven te laten zijn. Ook deze laag rouw is gezond en heeft de ruimte nodig om doorvoeld te worden. Het is verwarrend wanneer er ook zoveel geluk is. Maar dat hoeft niets te zeggen over het wel of niet klaar zijn voor een nieuwe relatie.

Diepere verbinding
Er heerst vaak een overtuiging dat eerst de rouw 'klaar' moet zijn voordat er ruimte is voor een nieuwe relatie. En als verliefdheid en rouw door elkaar heen lopen, zou een nieuwe liefde betekenen dat de liefde voor de overleden partner minder waard zou zijn. Maar niets is minder waar. Je kunt liefhebben en je opnieuw verbinden, én daarnaast ook rouwen om je overleden dierbare.

Zolang de rouw bij het leven mag horen en niet wordt genegeerd, kan juist hierdoor een diepere verbinding ontstaan. Dit vraagt begrip van de nieuwe partner en vermogen om dit zich niet persoonlijk aan te trekken. Zolang hier open en helder over kan worden gepraat, heeft deze relatie net zoveel succeskans als elke andere.

Logisch gevolg
Schuldgevoel is een logisch gevolg van de uitersten in emoties. Je wil het goed doen: voor jezelf, je nieuwe partner, en voor je overleden partner. Schuldgevoel geeft voor even een gevoel van controle over de situatie omdat alle emoties niet te rijmen zijn. Maar zodra je één voor één voelt wat je voelt en daarin meebeweegt, zal het schuldgevoel verdwijnen. Je bent namelijk trouw aan jezelf, ieder moment weer. Of je in je verdrietige stuk bent of in je blije stuk: het is waar jij op dat moment hoort te zijn.

Heb jij een nieuwe liefde ontmoet na het overlijden van je partner? Deel jouw ervaringen in een reactie onder dit artikel of praat mee op ons forum.

afbeelding van Minjon van Zoest

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 3 reacties op dit blog

afbeelding van Annoula
Bewolkt
#1

Mijn man was 2 1/2 jaar overleden toen ik mijn huidige partner ontmoette. Op ons eerste afspraakje gingen we in mijn woonplaats wandelen en daarna iets drinken en eten. Het voelde voor mij zo dubbel. Alsof ik mijn overleden man bedroog met iemand.  Wat wel hielp is dat mijn huidige partner in t zelfde schuitje zat. Hij begreep zo goed wat ik bedoelde aangezien zijn vrouw ook in dezelfde periode overleed. Inmiddels is er veel veranderd. Wij zijn erg van elkaar gaan houden en zijn inmiddels samen gaan wonen.  Mijn kinderen vinden het prima. Maar zijn ( volwassen) kinderen hadden nogal bezwaar. Ze vonden  " het allemaal veel te snel gaan" .  Wij zijn erg gelukkig met elkaar .  In ons huis hebben onze overleden partners een plekje gekregen. in de vorm van " gedenkkastjes" aan de muur. Hierin staan oa een foto en wat dierbare spulletjes die voor onze partner veel betekend hebben. Elke avond branden we daar een kaarsje bij. Want vergeten doen we ze niet en regelmatig komt bij ons nog het verdriet boven van het gemis. Dit staat voor ons los van het houden van elkaar nu. Dit is voor ons de manier om met ons nieuwe geluk en ons verdriet om te gaan. Beiden waren we ruim 40 jaar getrouwd met onze partner en dat is iets wat je niet zomaar vergeet.

afbeelding van inge72
Licht bewolkt
#2

Voor mijn nieuwe vriend (weduwnaar) en mezelf (weduwe) dit gedicht gemaakt.

Over wat voorbij is en nooit meer verdergaat

Herrinneringen gestold in de tijd

Er gaat niets af

Er komt niets bij

afbeelding van Dreves
Licht bewolkt
#3
Na bijna een jaar na het overlijden van mijn man heb ik iemand ontmoet via een datingsite waar ik nieuwe mensen wilde ontmoeten. Ik was niet op zoek naar een nieuwe partner. Ik raakte aan het chatten met een gescheiden man en we hadden fijne gesprekken. Hij over zijn scheiding en ik over het overlijden van mijn man. Na een poosje hebben wij een kopje koffie gedronken ergens op een terrasje. Er was direct een klik en we gaan nu ongeveer 3 maanden met elkaar om en ik voel mij er goed bij. Natuurlijk schuldgevoelens naar mijn overleden man maar ik ben ook blij dat ik weer iemand gevonden heb die veel geduld met mij heb. Ik ben er van overtuigd dat rouw en liefde naast elkaar kan staan. Hopelijk heeft iemand wat aan mij verhaal.