Margaret schreef een Boekkie Troost (gastblog)

Margaret Krijnen maandag 24 augustus 2020 15:23 2 reacties

Na het overlijden van haar zoon, moeder en vader vlak na elkaar, beschreef gastblogger Margaret haar ervaringen met verlies en rouw in Boekkie Troost. In dit artikel deelt ze haar belangrijkste inzichten en tips.

Na het overlijden van mijn zoon, mijn nog jonge moeder en mijn vader in nog geen twee jaar tijd, kun je wel zeggen dat ik de rouwachtbaan van alle kanten heb gezien. Het was me het ritje wel. Ik heb bovendien ervaren hoe de omgeving (werkgevers, collega’s, maar ook vrienden en familie) er ongelooflijk veel moeite mee kunnen hebben om met jou als rouwende om te gaan.

Er is geen handleiding voor rouw. Daarom heb ik deze zelf geschreven. Ik wilde niet de gebruikelijke ‘huilproza’ schrijven, maar een boekje waar ik zelf tijdens mijn rouwproces behoefte aan had. Een boekje met een realistische kijk op het rouwproces, een soort verzekering – zwart op wit – dat het uiteindelijk toch allemaal weer goed komt. Anders, dat wel. Maar goed.

Tijdens het schrijven kwam ik tot een aantal inzichten. Deze deel ik hieronder.

 1. Laat het komen zoals het komt
  Ervaar bewust je emoties. Maak je geen zorgen of er wel een einde aan komt. Dat komt, écht. Emoties komen en gaan en zijn net zo veranderlijk als je gedachten. Loop er niet voor weg en onderdruk het niet, want dat is net zo moeilijk als een bal onder water houden: op de meest ongeschikte momenten plonst de bal toch weer boven het water uit.

  Bedenk dat de heftigste emotie niet langer dan twintig minuten zal duren. Je verdrinkt echt niet in je verdriet. Schreeuw je extreme boosheid er maar lekker uit in een verlaten gebied, of in je eigen huis. Of gooi een servies kapot, waar je maar wilt. Kan jou het schelen!
   
 2. Praat erover met anderen
  Vertel anderen wat en hoe je je voelt. Het spreekwoord is waar: gedeelde smart is halve smart. En waarschijnlijk bewijs je anderen een dienst door je zo spontaan uit te spreken.
   
 3. Tijd heelt zo goed als alle wonden
  Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is geduld.
   
 4. Doe iets voor een ander
  Dit inzicht is belangrijk voor de omgeving van de rouwende. Breng eens een pannetje soep naar iemand die in een rouwproces zit. Bak een cake voor hem of haar. Haal een boodschapje, breng de kinderen even naar school. Dit soort kleine, praktische zaken kunnen iemand in een rouwproces enorm helpen.
   
 5. Praat gewoon over je overleden dierbare
  Doe er niet voorzichtig over en zwijg de ander letterlijk niet dood. Wees niet bang om iets stoms te zeggen. Je kunt je altijd verontschuldigen met de tekst: ik denk altijd goed na voordat ik iets stoms zeg.

   

 6. Knuffel, pak elkaar vast
  Het is in deze tijden wat lastiger, maar zodra het weer mag en kan, zorgt knuffelen er voor dat je slimmer, socialer en zelfverzekerder ervan wordt. Tijdens het geven van een knuffel komt er oxytocine vrij. Dit hormoon werkt tegen stress en angst. Het helpt om andere positieve hormonen aan te maken.

  Bij vrouwen wordt dit hormoon gestimuleerd door het oestrogeen, bij mannen wordt het geblokkeerd door testosteron. Zonde, want uit Australisch onderzoek blijkt dat mannen die vaak knuffelen socialer, vriendelijker, maar ook slanker, gezonder en gelukkiger zijn. Veel en lang knuffelen – meer dan twintig seconden – is goed voor iedereen.
   
 7. Probeer er ook van te ‘genieten’
  Ja, het klinkt gek. Maar probeer ervan te ‘genieten’ dat de emoties zo rauw doorvoeld mogen worden. Voel wat je dierbare voor jou betekend heeft, wat jullie samen gedeeld hebben. Die melige momenten, momenten van intens contact. Laat het stromen en herinner jezelf aan hoe levendig je zelf bent. Jij mag er nog zijn, maak er wat van!

Iedereen beleeft rouw anders. Dit zijn de inzichten die Margaret opdeed tijdens haar rouw. Welke inzicht of gedachte helpt jou tijdens jouw rouw? Reageer onder dit artikel.

afbeelding van Margaret Krijnen

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 2 reacties op dit blog

afbeelding van nancy toelen
Bewolkt
#1
rouwen is heel normaal !!! maar wat als je er helemaal alleen voor staat en zelf men strijd tegen kanker aan het verliezen ben
Zonnig
#2
Dat lijkt me helemaal zwaar, als je er alleen voor staat, en dan zelf ook nog kanker hebt Moeilijk om dan ook nog mooie dingen te zien. Wens u veel sterkte.