Lichamelijke klachten en rouw (gastblog)

Minjon van Zoest woensdag 29 april 2020 15:13 1 reactie

Ervaar jij lichamelijke klachten tijdens de rouw? Gastblogger Minjon van Zoest legt in dit artikel uit wat er aan de hand is en hoe je hier mee om kunt gaan.

Rouwen doet pijn. We hebben het dan vaak over emotionele pijn. We voelen verdriet, boosheid en nog zoveel meer. Waar we het niet vaak over hebben, is de lichamelijke pijn die we voelen wanneer we rouwen. Terwijl die er wel degelijk is.

Ons lichaam reageert
In de eerste twee maanden nadat zijn vrouw was overleden, had een klant van mij al vanalles ondernomen. HIj was een echte aanpakker en zijn eerste reactie was om dingen te gaan regelen. Naast alle dingen waar je niet onderuit komt om te regelen, was hij ook in zijn huis aan de slag gegaan. Totdat zijn rug daar een stokje voor stak. Hij moest stoppen met zijn activiteiten. Zo werd hij gedwongen om stil te zitten en te rusten.

Het is een voorbeeld van hoe ons lichaam kan reageren op wat het allemaal te verduren heeft. Want dat is wat er gebeurt. Wanneer we rouwen, ervaren we meer dan ooit dat onze emoties, onze gedachten en ons lichaam met elkaar verbonden zijn. Waar voelen we de emotionele pijn die we ervaren? In ons lichaam natuurlijk. Ons lichaam is de enige plek waar we iets kunnen voelen en waar we iets kunnen ervaren. Dus dat ons lichaam de gevolgen van rouw ervaart, klinkt dan ineens niet zo gek.

Ons lichaam is de enige plek waar we iets kunnen voelen.

Niet zo logisch?
Omdat we gewend zijn om dingen op te kunnen lossen en vanuit het denken te leven, lijkt het in eerste instantie niet zo logisch dat ons lichaam reageert. Maar je kunt het ook bij jezelf nagaan: wat gebeurt er als je terugdenkt aan een moment in het verleden waarop je enorm trots op jezelf was? Als je jezelf weer helemaal voelt zoals op dat moment in het verleden en in dat moment stapt? Is het dan niet zo dat je je weer net zo voelt als toen? Dat je als vanzelf meer rechtop gaat zitten, meer energie voelt en misschien zelfs een glimlach op je gezicht krijgt? Je lichaam reageert meteen.

Zo kunnen we het ook bekijken bij rouw. Mijn klant had voor het overlijden van zijn vrouw misschien prima aangekund om al die activiteiten te ondernemen. Hij was er zelf aardig verbaasd over geweest dat hij zo fors door zijn rug ging, want hij was wel wat gewend. De impact van rouw op het lichaam wordt wel vaker onderschat omdat het moeilijk te meten is. In dit geval besefte mijn klant achteraf dat hij wat signalen van zijn lichaam had genegeerd. We zijn aan de slag gegaan met doseren van activiteiten.

Lichaam en emoties
Maar het gaat niet altijd over activiteiten. Soms lijkt er niet eens een aanleiding te zijn voor reacties van het lichaam. Dan tasten mensen in het duister over hoe ze het beste ermee om kunnen gaan. Moeheid, slaapproblemen, hoofdpijn, spanning in het lichaam: het zijn voorbeelden van klachten die ik veel hoor.

De reactie van je lichaam is niet het probleem, maar juist de oplossing.

Zoals we gewend zijn te kijken naar lichamelijke klachten stellen we ook dan al snel de vraag: “Hoe snel kom ik hiervan af?” Je wil het niet, het is belastend en het voelt als iets wat je er niet bij kunt hebben. Maar als je weet dat jouw lichaam is verbonden met jouw emoties, dan kunnen we op een andere manier naar deze reacties van het lichaam kijken.

Niet het probleem, maar de oplossing
Misschien is de reactie van je lichaam niet het probleem, maar juist de oplossing. Misschien kunnen wij met alle wijsheid van ons denken niet begrijpen wat we echt nodig hebben. Ons lichaam wel. Is het dan niet beter om eerst naar je lichaam te luisteren, in plaats van het zo snel mogelijk op te willen lossen? Je lichaam is er voor jou, het is je eigen lichaam en misschien komt het je juist vertellen wat je nodig hebt.

Natuurlijk is moeheid niet prettig als je veel te doen hebt. Mijn klant vond het ook niet fijn dat hij niets kon doen terwijl hij het zo graag wilde. Maar je lichaam spreekt altijd de waarheid en voelt beter aan dan wij wat we nodig hebben. Dus die moeheid, daar hoeven we geen strijd mee aan te gaan, daar mogen we gehoor aan geven. Ook bij andere klachten is de uitnodiging om te onderzoeken wat het te vertellen heeft. Zo kan hoofdpijn bij rouw een gevolg zijn van te veel denken, te veel in het hoofd zitten.

Luister naar wat je lichaam je vertelt.

Ernstige klachten
Kun je niet goed aanvoelen of een lichamelijke reactie te maken heeft met de rouw? Of zijn je klachten ernstig? Twijfel dan niet en ga naar je huisarts. Misschien heb je het punt bereikt waarop je klachten je zodanig belemmeren dat dit het enige juiste is.

Is dat niet het geval? Luister dan naar je wat je lichaam je vertelt en kijk hoe je hier gehoor aan kunt geven. Onthoud dat je lichaam er vóór jou is en niet tegen jou. Ook lichamelijke klachten zijn er niet om je tegen te werken, maar om je iets duidelijk te maken. Je lichaam doet precies wat jij nodig hebt. Jij ook?

Ervaar jij lichamelijke klachten tijdens de rouw? Reageer onder dit artikel of praat mee op ons forum. Op ons blog kun je ook over meer tips bij lichamelijke klachten tijdens de rouw lezen.

afbeelding van Minjon van Zoest

Gerelateerde blogberichten

Er is 1 reactie op dit blog

afbeelding van Marry Wagenaat
Bewolkt
#1
Mkjn man is op 8 okt. 2018 overleden aan kanker. We waren 3 jaar gescheiden. Veel pijn en verdriet. Hij had al 3 jaar een vriendin. Im mocht niet bij de crematie zijn. Wel samen met mijn dochter afscheid kunnen nemen. Ik voel me in een zwart gat. Hij was 21 jaar mijn man. Door mjn depressies een problematische situatie. Ik heb naast geestelijke klachten ook klachten van extreme moeheif. Hoofdpijn. Komt weinig uit mijn handen. Doe. Hoogst noodzakelijke dingen. Weekenden helemaal een ramp. Heb wel vrienden maar na een poosje denken ze misschien, ze redt het wel weer.