Jana: "Neem de tijd om te rouwen" (video)

Wie Troost Mij donderdag 11 januari 2018 09:05 0 reacties

jana neemt de tijd om te rouwen

De vader van Jana overleed aan een hersentumor. Zij vindt troost in een persoonlijk ansichtkaartje dat hij voor haar schreef: "Dat houdt hem levend".

Toen in 2011 bleek dat genezing voor de vader van Jana niet meer mogelijk was, besloten zij en haar moeder om hem thuis te verzorgen. Een intensieve, maar ook waardevolle periode voor Jana. Deze ervaring heeft haar uiteindelijk geholpen met haar rouw.

Onder deze video hebben we een aantal tips van Jana verzameld die jou ook tot steun kunnen zijn bij de rouwverwerking.

De tips van Jana:

 1. Koester je herinneringen
  Wanneer Jana er even doorheen zit, pakt ze een ansichtkaart erbij die haar vader op zijn sterfbed voor haar geschreven heeft. Het lezen van zijn boodschap helpt haar door het verdriet heen, brengt mooie herinneringen terug en dat houdt hem levend. Helaas zijn zulke tastbare herinneringen niet altijd voorhanden. Een andere manier om een laagdrempelige blijvende herinnering te maken, is door een ster te plaatsen op de Sterrenhemel.
   
 2.  Neem de tijd om te rouwen
  Er bestaat geen eindtijd voor rouw. Jana adviseert: "Neem de tijd die jij nodig hebt om te rouwen." Denk aan jezelf, blijf bij jezelf. Je kunt het nu eenmaal niet afbakenen.
   
 3. Wees verdrietig, wees boos
  Na het overlijden van een dierbare word je heen en weer geslingerd in je emoties. Je kunt van alles voelen: verdriet, maar ook schuldgevoel of zelfs boosheid. Bedenk dat geen enkele  emotie vreemd is. Laat deze emoties er ook gerust zijn. Ook als er anderen in de buurt zijn.
   
 4. Praat met lotgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt
  Dit is mogelijk op het forum van Wie Troost Mij. Op ons forum hebben we een plek ingericht waar mensen die hun ouders hebben verloren hun verhaal en ervaringen met elkaar kunnen delen. 

Wil je reageren op het verhaal van Jana? Dat kan onder dit artikel. Je kunt ook meepraten op ons forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog