"Ik zette mijn verdriet op papier, dat hielp"

Wie Troost Mij dinsdag 11 oktober 2016 09:51 2 reacties

schrijven helpt bij rouw

‘Schrijf het eens lekker van je af!’, het is een advies dat je al snel te horen krijgt wanneer je emotioneel in de knoei zit. Maar de drempel om de (digitale) pen op te pakken kan groot zijn, zeker wanneer je in de rouw bent. Toch komt het advies niet uit de lucht vallen, schrijven helpt.

"Het was tijdens mijn derde sessie bij de psychologe", vertelt Thea (68) uit Raalte, "Zij vroeg me of ik al had overwogen om mijn gedachten op papier te zetten. Ik zat daar zo ontzettend niet op te wachten. Mijn man was net twee maanden geleden overleden, ik had geen idee wat ik voelde, hoe moest ik dat onder woorden brengen? Vervolgens legde ze me uit dat wat ik op papier kon zetten, niet logisch hoefde te zijn. Schreeuwen op papier noemde ze het."

Ik schreef tien kantjes vol aan mijn man. Dat luchtte zo ongelooflijk op.

"Het moest eruit"
Thea was niet van plan om het advies van haar psycholoog op te volgen, tot ze een maand later volledig vastliep: "Ik had het gevoel dat ik geen tranen meer had om te huilen, geen woede meer had om te uiten, maar het moest er toch uit. Ik heb toen pen en papier gepakt - ik kon het niet op de computer - en heb een brief geschreven aan mijn man."

"Een uur lang bestond die brief maar uit drie woorden: ik mis je, daarna schreef ik plotseling tien kantjes vol. Het luchtte zo ongelooflijk op. Ik ontdekte dat ik hem kwalijk nam dat hij me in de steek had gelaten ook al kon hij daar niets aan doen. Het was iets dat ik tegen niemand had durven zeggen, maar wel tegen hem."

"Het voelde zo zinloos"
Thea staat niet alleen in haar ervaring, al werkt schrijven niet voor iedereen op dezelfde manier. Gerard (43) uit Biddinghuizen kon zich er niet toe zetten om zijn gevoelens voor zichzelf op papier te zetten: "Mijn vriend overleed na een kort ziekbed en ik wist totaal geen raad met mezelf. Ik heb echt weleens achter de computer gezeten om iets te typen, maar het voelde zo zinloos en uiteindelijk knalde ik het ding uit frustratie weer uit."

Ik schreef vanuit mijn eigen behoefte, maar het bleek ook te voorzien in die van haar.

"Uiteindelijk kwam ik in aanraking met een nabestaandengroep en daar ontmoette ik een vrouw met wie ik direct een klik had. Na de laatste sessie besloten we contact te houden en dat hebben we gedaan. We sturen elkaar regelmatig lange e-mails als het even niet meer gaat, of als het juist goed gaat. Het mooie daarvan is, ik heb constant het gevoel gehad dat ze mij enorm heeft geholpen, terwijl ze me onlangs heeft laten weten dat ik dat juist voor haar heb gedaan. Ik schreef haar vanuit mijn eigen behoefte, maar realiseerde me niet dat ik daardoor ook voorzag in die van haar."

Het kan heel eenvoudig
Brieven schrijven, aan jezelf, de dierbare die je hebt verloren, of aan een lotgenoot, het kan nog steeds wat intimiderend klinken. Maar het hoeft natuurlijk niet zo uitgebreid en omvangrijk, zo ontdekte Mayke (69) uit Emst: "Mijn man en ik hebben drie jaar geleden onze oudste zoon verloren. Ik had behoefte om daarover te praten, hij niet en dat zorgde voor veel conflict."

Mijn jongste zoon heeft me aangemeld bij het forum. Uiteindelijk zat ik er dagelijks op.

"Mijn jongste zoon heeft me uiteindelijk aangemeld bij een forum voor lotgenoten. Ik ben niet zo goed met de computer, dus hij heeft me in het begin steeds moeten helpen. Uiteindelijk zat ik dagelijks op het forum, ik had daar zoveel steun aan. Soms schreef ik, soms las ik alleen wat anderen schreven. Ik merk dat, doordat ik zelf niet meer zo geblokkeerd ben, het makkelijker is om er met mijn man over te praten. Het is verdrietig, maar niet meer zo beladen."

Schrijven kan helpen bij het verwerken van je verdriet. Op het forum van Wie Troost Mij bieden we jou een plek om jouw verhaal te delen met losgenoten. Deel jouw ervaring nu op ons forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 2 reacties op dit blog

afbeelding van bakolo
_
#1
bakolo Weduwe

Dag Thea,

 

Erg fijn om je verhaal te hebben gelezen.

 

Ik heb er veel steun aan.

 

Veel sterkte.

 

Vr. gr.

afbeelding van Wie Troost Mij
_
#2
Wie Troost Mij Forumbeheerder

Hoi bakolo,

Fijn dat je veel steun aan het verhaal van onder anderen Thea hebt. Jij ook veel sterkte!

Met vriendelijke groet,

Mark
Communitymanager Wie Troost Mij