Hoe zorg je beter voor jezelf? (gastblog)

Wilma Seinen-Frikkee donderdag 10 augustus 2017 10:00 2 reacties

energie terug na overlijden dierbare

Na het verlies van een dierbare lijkt het wel of al jouw energie met de tranen is weggespoeld. Gastblogger Wilma geeft in dit artikel wat handige trucs om jezelf weer op te pakken.

Het verlies van een dierbare is meestal een enorme aanslag op je lijf en je conditie. Je kan je moe en lusteloos voelen. Soms kan het zijn, dat je zelfs te moe bent om op te staan en te weinig energie hebt om de dag door te komen. Het lijkt wel of al jouw energie met de tranen is weggespoeld.

Een van de moeilijkste dingen om dan op te pakken is het bouwen aan je energie. Hoe pak je jezelf weer op? Hoe zorg je goed voor jezelf?

Wat is handig om te weten?
Hoe komt het dat je energie, jouw vitaliteit, op zo’n laag pitje komt te staan? De essentie van vitaliteit is, dat lichaam en geest invloed op elkaar uitoefenen. Als er bijvoorbeeld de hele dag gedachten door je hoofd blijven malen, dan word je daar doodmoe van. Dat heeft invloed op je lijf en je conditie.

Een van de belangrijkste dingen om dan te doen, is op zoek te gaan naar hoe jij jezelf kan ontspannen. Wat voor jou werkt. Voor mij was dat, na het verlies van mijn man (nu twee jaar geleden) ook een enorme klus. Het verlies bleef maar rondspoken.

Wat zou je kunnen doen?
Natuurlijk zijn er de bekende dingen zoals: lekker naar buiten gaan en frisse lucht opsnuiven. En ook heel belangrijk, het zorgen voor optimale voeding. Maar soms werken eenvoudige trucs ook al doeltreffend. Waar kan je zoal mee beginnen:

  • Neem bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan een warme douche met een ontspannende geur zoals: lindebloesem of lavendel. Neem vervolgens de tijd om je daarna uitgebreid te verzorgen met een bodylotion. Dit werkt heel ontspannend voor je nachtrust. Neem echt de tijd om je huid met aandacht te voelen tijdens het insmeren. Door deze aanraking kunnen er emoties loskomen die je helpen om het verdriet te doorleven, en dat lucht op.
  • Een andere tip om ontspannen de nacht in te gaan is om ervoor te zorgen, dat je slaapkamer rust uitstraalt. Rustige kleuren en niet teveel rondslingerende spullen. De kwaliteit van je slaap is belangrijk om ervoor te zorgen, dat je uitgerust en bijgetankt je bed uitkomt.
  • Zorg voor voldoende afleiding en doe dit samen met een vriend of vriendin. Het is goed om op andere gedachten te komen, dat helpt om te relativeren. Een andere omgeving of andere gespreksstof doet soms wonderen.

Deze trucs kunnen je al verder helpen om beter in je vel te komen en om je door je vermoeidheid heen te trekken. Wil je weten wat je verder nog zou kunnen doen? Lees hier hoe je weer de regie over je leven krijgt.

Wat doe jij om weer meer energie te krijgen? Deel je tips in de reacties onder dit blogartikel, of praat mee op ons forum.

afbeelding van Wilma Seinen-Frikkee

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 2 reacties op dit blog

afbeelding van Johanneke
Bewolkt
#1

Wat mijn gedachten stopt is series kijken. Verstand op nul! Even in een andere wereld. Ik ben 10 kilo afgevallen en was enorm moe..  Wat het hoofd doet met je lichaam is wonderlijk. Je hebt er geen controle over en ik heb mij hier ook niet tegen verzet. Alles maar laten komen zoals het komt. Ik zoek geen mensen meer op die mij zielig vinden. Het maakt mij verdrietig en het helpt niet.. Afleiding,afleiding is voor mij de "oplossing" om het malen  te stoppen  je wordt er zo moe van. 

Door mij zelf te dwingen om activiteiten te ondernemen en na 6 maanden het sporten op te pakken merk ik dat mijn lichaam rustiger wordt. Er was zoveel paniek dat ik niet wist waar ik het moest zoeken. Mijn kat heeft deze periode allleen maar achter mij aan gelopen. Momenteel slaapt zij weer in de stoel. Dat is een goed teken. Mijn man is nu 7 maanden geleden gestorven. Wat een gemis en het leven wordt nooit meer zoals het is geweest. Het voelt als zoutzuur in een open wond. Het blijft maar druppelen. Het zal wel nooit helen...

afbeelding van Antoinet
Licht bewolkt
#2

Nadat mijn man overleden is, pakte ik elke avond mijn Ipad en schreef aan hem wat ik die dag gedaan had en ook dat ik hem verschrikkelijk miste. Het was net of we dan samen ons momentje hadden. Na drie maanden ben ik hiermee gestopt. Ik ging het toen als een verplichting voelen en dat is ook niet goed. Ik heb een herinneringskistje gemaakt en daar zitten al zijn persoonlijke dingen in. Ook mijn verslag over mijn gevoelens van de eerste drie maanden. Het is een heel boekwerk geworden. Maar het voelde heel goed aan om dit te doen. Het was voor mij goed om zo’n herinneringskistje te maken, het gaf mij rust.  Verder probeer ik regelmaat te houden, dwz op vaste tijd naar bed en ook weer opstaan. Slapen is nog een beetje een probleem. Soms een half slaappilletje, maar ik probeer zonder te slapen. Het alleen zijn, vooral de avonden....is datgene wat mij doet struikelen. Ik vind het verschrikkelijk, maar ja, het is niet anders. Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal wel weer goed komt, maar het heeft veel tijd nodig. Het is zo vreemd, de ene dag loop ik over van energie en de andere dag is de stop weer van de fles.........rouwen...is heel hard werken!