Hoe herdenk je je dierbare met kerst?

Wie Troost Mij vrijdag 20 december 2019 10:03 3 reacties

De decembermaand is een periode waarin je onvermijdelijk terugkijkt op het afgelopen jaar. Bovendien confronteren de feestdagen je met het gemis van dierbaren die je hebt verloren. Hoe kun je tijdens kerst de herinnering aan je overleden dierbare levend houden? We geven je drie tips.

 1. Maak een memory jar
  Neem een grote pot of vaas, een stapel briefjes en een pen. Schrijf op elk briefje een mooie herinnering aan je dierbare. Dat kan van alles zijn: bijvoorbeeld iets moois wat jullie samen hebben meegemaakt, een bijzondere uitspraak of een liedje dat je aan hem of haar doet denken. Vouw de briefjes dubbel en stop ze in de pot. Door elke dag een herinnering uit jouw memory jar (‘herinneringspot’) te halen, voelt je dierbare weer voor even heel dichtbij.

  Je zou ook familie of vrienden kunnen vragen herinneringen aan jouw dierbare aan de pot toe te voegen: je zou nog wel eens aangenaam verrast kunnen worden door een mooie herinnering waar jij geen weet van had.
   
 2. Richt een herinneringstafel in
  Je zou rond feestdagen ook een herinneringstafel als ode aan je dierbare in kunnen richten op een mooie plek in huis. Een mooi aangeklede tafel, met daarop foto’s en andere spullen die je aan je dierbare doen denken. Denk aan souvenirs van een mooie vakantie die jullie samen hebben beleefd. Zijn of haar lievelingsboek, spullen die met zijn of haar hobby te maken hebben. Je kunt er ook een kaarsje bij zetten.

  Zo’n herinneringstafel is misschien ook een mooie aanleiding om tijdens de feestdagen met familie en vrienden herinneringen op te halen aan je dierbare. Heb je geen idee van wat je op een herinneringstafel uit zou kunnen stallen? Op het Instagram-account @monutastories kun je inspiratie opdoen.
   
 3. Hang een ornament van je dierbare in de kerstboom
  Misschien had je thuis de traditie om samen elk jaar een nieuwe kerstversiering voor in de boom te kopen. Of heb je kerstballen die al jaren in de familie zijn en dus daarom bijzonder zijn. Je kunt ook een nieuwe traditie beginnen: hang een mooie versiering ter ere van je dierbare in de boom. Dat kan iets zijn dat je aan hem of haar doet denken: er zijn tegenwoordig kerstballen in alle vormen, soorten en maten te vinden. Maar het kan ook een zelfgemaakte versiering zijn – van bijvoorbeeld papier of hout – met daarop de naam van je dierbare.
   
 4. Bonustip: plaats een ster op de Sterrenhemel
  Je kunt je dierbare ook online herdenken, door bijvoorbeeld een ster op de Sterrenhemel te plaatsen. Een ster op de Sterrenhemel is een blijvende herinnering die je altijd op kunt zoeken en waarin je ook een persoonlijke boodschap en foto kunt plaatsen. Als je wil, kun je de ster tijdens kerst ook delen op Facebook of Twitter, voor extra aandacht voor die ene bijzondere dierbare.

Ben je op zoek naar meer tips voor hoe je om kunt gaan met rouw en de feestdagen? Hieronder vind je twee artikelen die we eerder over dit onderwerp plaatsten:

Hoe herinner jij jouw dierbare met de feestdagen? Je kunt onder dit artikel jouw tips plaatsen. Of praat mee op ons forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 3 reacties op dit blog

Zonnig
#1

Mooie dingen staan hier.

Mijn vader is afgelopen September overleden.

Nu gaan wij met mijn gezin en mijn moeder 2 de kerstdag uit eten bij Van der Valk in Hoorn, mijn moeder heeft dit georganiseerd ter nagedachtenis en wij hebben samen met mijn dochter een foto van mijn ouders op mijn huwelijk, laten vergroten voor mijn moeder!

Dat wordt een tranendal!

 

En wat ik persoonlijk heb  gedaan, is het nummer van Maroon 5 " memories" aan mijn lieve pa gekoppeld! 

Iedereen fijne dagen en sterkte. En onze dierbaren zijn vlak bij ! ❤

afbeelding van Donald Schoers
Licht bewolkt
#2

Ik heb een grote lijst gevuld met foto's en van de mooiste condoleancekaarten dingetjes uitgeknipt en tezamen een collage gemaakt en opgehangen. 't is een lijst van 80 bij 60 cm. 

afbeelding van Jelle
Storm
#3

Mijn vrouw is overleden op april 2019 drie weken voor haar verjaardag ik heb een urn van liefde staat bij mij in de kamer met bloemen en kaarsen het eerste wat ik doe als ik wakker word is de kaarsen aan steken dan heb ik rustig gevoel ze is overleden aan kanker ik heb mijn vrouw 3 jaar verzorgd met liefde maar het verlies doet pijn in mijn hart ik hoop dat iedereen in 2020 verlichting vinden en heel veel sterkte en liefde  Jelle