Hoe helpt muziek bij het delen van verdriet?

Wie Troost Mij dinsdag 11 juli 2017 08:00 0 reacties

met muziek verdriet delen

Muziek is belangrijk bij het verwerken en delen van verdriet. Maar hoe werkt dat nu precies? Muziekpsycholoog Mark Reybrouck geeft antwoord.

Wanneer wij op de Facebook-pagina van Wie Troost Mij een gedicht, liedje of liedtekst delen, dan krijgt dit bericht steevast veel reacties en vind-ik-leuks. Ook worden deze berichten bijzonder veel gedeeld. Daarnaast blijkt uit een analyse van 3.500 muzieknummers door Monuta dat op veel uitvaarten Nederlandstalige muziek wordt gedraaid. Muziek en poëzie zijn blijkbaar belangrijk bij rouwverwerking. Maar hoe zit dat nu precies? Waarom helpt muziek bij het delen van verdriet?

Muziek roept emoties op
Natuurlijk heeft de muziekkeuze alles te maken met de geliefde van wie je afscheid neemt. Maar er zijn ook psychologische redenen waarom bepaalde muziek vaak gekozen wordt voor een afscheid. Mark Reybrouck, onafhankelijk muziekpsycholoog en hoogleraar aan de faculteit Letteren van de KU Leuven zegt: "Sommige muziek roept emoties op bij mensen, waardoor hun hersenen endorfines aanmaken. Gedurende een rouwproces moeten we letterlijk door de pijn heen om ons beter te voelen en muziek kan daarbij helpen."

Verbindende werking
Een afscheid van een dierbare is een moeilijke en droevige gebeurtenis in het leven, maar tegelijkertijd werkt het ook verbindend. Je ziet vaak dat mensen elkaar opzoeken. Sociale normen veranderen tegelijk: mensen delen letterlijk warmte door een omhelzing en delen zo het verdriet. Tijdens een uitvaart bevinden mensen zich in dezelfde situatie en laten zij hun echte emoties makkelijker toe. Muziek versterkt het vrijkomen van emoties waardoor het een wezenlijk onderdeel vormt van het rouwproces.

Babygeluiden
Dat droevige muziek iets losmaakt in mensen, is niet voor niets. "Als baby’s of jonge kinderen gescheiden worden van hun moeder, maken ze bepaalde soorten geluid en tonen waardoor andere mensen hen willen oppakken en troosten. Uit onderzoek blijkt dat muziek waarin tonen zitten die op die babygeluiden lijken, populair is op uitvaarten. Het stimuleert mensen om troost en warmte te zoeken bij elkaar," geeft Mark Reybrouck aan. "Precies wat we nodig hebben als iemand die we liefhebben wegvalt, zodat we de warmte en het verdriet kunnen delen."

Productie hormonen
Mensen worden bijna letterlijk geraakt door muziek doordat het gevoelens oproept en kan aanwakkeren, waardoor bepaalde hormonen vrijkomen. "Verdriet is één van de zes basisemoties en is een essentieel onderdeel van een verwerkingsproces. Zonder verdriet kunnen we heftige emotionele gebeurtenissen geen plekje geven. Het is nodig om te overleven. Een droevig gevoel, ook aangewakkerd door muziek, zorgt voor de productie van hormonen in de hersenen. Doordat we pijn voelen maken we endorfine aan en gaan we ons uiteindelijk beter voelen. Oxytocine of het knuffelhormoon draagt bij aan het maken van sociale verbindingen," verklaart Reybrouck.

Nederlandstalige muziek meest herkenbaar
Zes nummers uit Monuta’s top tien van meest populaire muziek op uitvaarten zijn Nederlandstalig:

  • Claudia de Breij - Mag ik dan bij jou
  • Marco Borsato - Afscheid nemen bestaan niet
  • Frans Bauer - Een trein naar Niemandsland
  • Mieke Telkamp - Waarheen, waarvoor
  • Ede Staal - Het is nog nooit zo donker west
  • Marco Borsato - Breng me naar het water

Reybrouck legt uit: "Het is logisch dat er in Nederland zoveel Nederlandstalige nummers gespeeld worden bij een afscheid. Doordat mensen de tekst makkelijk begrijpen, versterken de tekst en de muziek elkaar, en daarmee ook het gevoel dat mensen krijgen. Vaak zijn muziekstukken die tijdens een uitvaart gedraaid worden simpel in opbouw, eenstemmig en duidelijk gearticuleerd, met herkenbare tonen. Het echte diepe effect wordt echter niet door de tekst maar door de muziek veroorzaakt, zeker in situaties waar gevoelens centraal staan en ervaren mogen worden."

Ave Maria op nummer één
Reybrouck is echter niet verbaasd dat Ave Maria (in diverse uitvoeringen) het meest gespeeld wordt tijdens uitvaarten. "Dat is een klassieker die door merg en been gaat en vooral bij veel ouderen en gelovige mensen een grote rol speelt. Uitvaarten zijn momenten waar muziek echt puur ervaren kan worden en waar plaats is voor gevoelens. Nummers als Ave Maria maken dat los in mensen."

Klik hier voor de afspeellijst van de Uitvaartmuziek Top 10.

Helpt muziek jou ook bij het delen en verwerken van een verlies? Naar welke muziek luister jij graag als je verdrietig bent? Reageer onder dit artikel of praat mee op ons forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog