Een nieuwe liefde na het verlies van je partner

Wie Troost Mij donderdag 21 januari 2016 10:22 7 reacties

nieuwe liefde na verlies partner

Wanneer je je partner verliest, veroorzaakt dit een gat dat door niets en niemand meer op te vullen is. Het betekent echter niet dat je geen liefde meer te geven hebt of dat je geen liefde van een nieuwe partner meer kunt ontvangen. Maar hoe ga je dan om met zo’n nieuwe liefde in je leven?

Dorinda uit Scherpenisse (58) kwam zes jaar geleden plotseling in een dergelijke situatie terecht: ‘Mijn man overleed aan een hartaanval. Dat had niemand zien aankomen, hij was – tot op dat moment – altijd kerngezond. Het plotselinge daarvan, het geen gedag kunnen zeggen, daar heb ik heel veel moeite mee gehad.

Na anderhalf jaar nodigde een vriendin me uit voor een groep op Facebook voor mensen die in hetzelfde schuitje zaten. Aan die gesprekken daar, ook al waren ze online, heb ik ontzettend veel gehad. Met één van de leden van de groep klikte het ontzettend goed en we besloten om een keer koffie te drinken. Dat was fantastisch en ik had direct kriebels, maar ik voelde me daar tegelijkertijd verschrikkelijk om.

Het contrast tussen de pijn en die positieve gevoelens, dat was zo groot. Het heeft nog drie jaar geduurd voordat ik een relatie met hem durfde te beginnen, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk die stap heb genomen.’

Twee sporen
Eenvoudig is dat dus niet, beaamt ook rouwtherapeut Leoniek van der Maarel: ‘Het hangt er erg van af hoe je zelf zit in het verlies van je partner. Een nieuwe liefde en pijn om het verlies, kan als twee treinsporen naast elkaar lopen. Dat ziet de buitenwereld vaak niet zo en denkt dat het ene spoor overgaat in het andere. Dit betekent ook dat je dus soms op het 'verliefde spoor' zit en soms op het 'verliesspoor', met alle daarbij behorende gevoelens van dien.

Het is essentieel hoe een nieuwe partner ermee omgaat als je op het verliesspoor zit. Als hij/zij zich bedreigd voelt, dan zal de relatie onder druk komen te staan. Vaak vinden nieuwe partners het moeilijk concurreren met een overleden iemand: je hebt er zelf niet voor gekozen (bij scheiding ook niet maar daar spelen ook wel weer andere zaken).

Het vraagt dus geduld van de nieuwe partner. En zelfvertrouwen. Je kunt als nieuwe partner heel goed de nabestaande steunen door je te realiseren dat straks weer het ‘verliefde spoor’ wordt genomen, maar nu even niet. Dat hoeft dus niets te zeggen over de (nieuwe) liefde die je voelt, maar zegt alles over de pijn van het gemis.’

Het is geen enkel probleem om weer verliefd te worden,  het zegt niets over je gevoel voor de overledene.

Schuldgevoel
Het schuldgevoel dat mensen vaak ervaren wanneer ze opnieuw verliefde gevoelens voor iemand koesteren, zoals ook Dorinda, is heel begrijpelijk, maar volgens van der Maarel niet nodig: ‘Het is geen enkel probleem om weer verliefd te worden, het zegt niets over je gevoel voor de overledene. De verliefdheid kan zoveel redenen hebben: is het omdat je echt verliefd bent? Is het omdat je wil zien of je het 'nog kunt’ (verliefd zijn)? Is het omdat je aandacht krijgt voor je man/vrouw-zijn in plaats van aandacht als weduwe?

Al die gevoelens maakt het ook lastig voor degene die verliefd is omdat er zoveel gemengde gevoelens kunnen spelen dat je zelf ook niet weet hoe serieus die verliefdheid is. Vaak is het wel zo dat hoe langer het overlijden geleden is, hoe meer dat overlijden geïntegreerd is in het leven, hoe minder het verliesspoor door het ‘verliefde spoor’ heen dendert.’

Mindfulness
‘Vaak zie ik wel dat mensen die al snel (en wat is snel...) weer verliefd zijn en dan opeens weer in een periode van intens gemis komen, ook in verwarring raken: hoe zit het dan met deze verliefdheid? Door daar 'bij te blijven' (mindfulness) en te accepteren, komt er vanzelf weer een nieuwe periode dat de verliefdheid weer domineert. Essentieel: de nieuwe partner moet dit aankunnen en mag er absoluut geen druk op zetten!

Schuldgevoel heeft vaak te maken met het feit dat je denkt dat je dan vast niet genoeg van die ander hield als je 'nu alweer' verliefd kunt zijn. Maar dat staat daar los van en dat is iets dat nabestaanden moeten leren. Maar goed: de omgeving draagt zijn steentje daar in bij: "oh ben je nu alweer verliefd?" (ze zullen nooit zeggen: hield je dan niet van je partner), maar kleine nuances in klemtoon of stem zeggen genoeg. Maar denk maar weer aan het verliefd en verliesspoor...' 

Ik heb haar moeten beloven me na haar overlijden in te schrijven bij een datingsite en dat heb ik gedaan.

De omgeving
Dat de omgeving daadwerkelijk z’n steentje bijdraagt, ondervond Marcel uit Rotterdam (29) aan den lijve: ‘Drie maanden na ons trouwen werd er bij mijn vrouw Jeanne borstkanker geconstateerd. Toen duidelijk werd dat ze haar strijd niet zou gaan winnen, was ze direct heel stellig: ‘Na mijn dood blijf je niet alleen.’

Ik had daar ongelooflijk veel moeite mee, maar ze had haar beslissing genomen. Ze wilde me op een datingsite inschrijven om samen naar een nieuwe liefde te zoeken, maar dat heb ik geweigerd, dat was niet hoe ik mijn laatste dagen met haar wilde slijten. Ik heb haar moeten beloven me na haar overlijden in te schrijven en dat heb ik gedaan.

Ironisch genoeg ontmoette ik mijn nieuwe liefde in de kroeg en niet op internet, een half jaar nadat Jeanne overleed. Veel mensen hadden daar moeite mee, vooral haar ouders. Je kunt het mensen gewoon niet uitleggen en ik ben daar dan ook vrij snel mee gestopt. Het was onze afspraak. Óns leven.’

Kiezen voor je geluk
Volgens van der Maarel is dat dan ook de enige juiste beslissing: ‘Altijd kiezen voor je eigen geluk. Je omgeving hoeft niet jouw leven te leven. Dus alles wat jou als nabestaanden kan helpen om het zware leven waar je in bent gekomen zo aangenaam mogelijk te maken, is oké.

En de omgeving zou je daar juist in moeten steunen in álles dat je doet. Want jij als nabestaande (direct nabestaande hebben we het dan natuurlijk over) moet het maar zien te rooien. En zolang de omgeving niet in jouw lijf kan stappen om hét te doen, zullen ze je moeten steunen. Wat heb je aan tegenwerking? Krijg je dat er ook nog eens bij.... Juist acceptatie maakt dat je ook als nabestaande je twijfels en schuldgevoelens kunt uitspreken. Als mensen al zeggen: het is te snel, dan hou je je mond wel dicht en zul je niet je gevoel delen.’

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 7 reacties op dit blog

afbeelding van Hemml
Zonnig
#1

Het geschrift hier gesteld is mij enigszins ook zo overkomen. Ja de omgeving... hiervan moet je het hebben. Mijn vrouw is 8 jaar geleden mij ontvallen. Ik heb intussen weer een geweldige vrouw leren kennen met wie ik samen woon. Mijn voormalige schoonfamilie wonen vlakbij, ik heb er na genoeg geen contact meet mee. Dit na 30 jaar dat ik hun al ken. Ik mag nu wel zeggen wij hebben het nu goed voor elkaar.

afbeelding van Joketenhave
Bewolkt
#2

Hallo ik ben Joke ik ben mijn man voor bijna 4 jaar terug verloren, en ik voel mij soms heel eenzaam  het is wel verschillend de een of de andere dag. Ik heb lieve kinderen e klenkinderen en fam. Maar die kunnen het voor mij ook niet oplossen. Ik moet dat toch zelf doen maar hoe??? Ik doe veel aan beweging, vrijwillegerswerk, op een schilder en tekenclub, kegelen, voleybalclub etc. Dus ik zoek genoeg afleiding, maar je komt weer thuis en je bent weer alleen, je eet alleen je kunt niets vertellen, ik mis een maatje af en toe een arm om je heen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar ik weet het niet, als iemand een oplossing weet hoor ik het graag. Gr. Joke

afbeelding van Difana
Zonnig
#3

Hoi Joke! Ik zie dat jou reactie van April is, dus ik weet niet wat je situatie nu betreft? Misschien zou je je kunnen inschrijven op een datingsite voor weduwen en weduwnaars? Ik heb mijn vriend ( weduwnaar) ook via internet leren kennen. Wie niet waagt die niet wint...

Ik hoop dat je een lieve partner ooit mag tegenkomen die weer wat kleur kan geven aan jou leven. Héél veel kracht en sterkte toegewenst! Groetjes:  Diana

afbeelding van Difana
Zonnig
#4

Hallo.  Mijn naam is Diana en ik heb sinds vijf maanden een relatie ( soort van) met een weduwnaar.

Toen ik hem ( via internet) leerde kennen, was hij sinds een half jaar(  weduwnaar, maar hij vertelde dat het een jaar geleden was dat zijn vrouw onverwacht is overleden, dit omdat hij zich geneerde omdat het nog zo kort geleden was/is. Ikzelf zou nooit over zoiets oordelen of veroordelen, omdat ik niet in zo'n situatie ben, en ik kan me de eenzaamheid ook voorstellen. Toch was zijn "rollercoaster-gevoel" erg heftig in het begin, ook naar mij toe. Hij maakte het tot 2 x toe uit, omdat hij zich schuldig voelde en vanwege zijn dochters en de omgeving. Toch zijn we weer bij elkaar gekomen, en we doen het rustig aan. En dat laatste vind ik erg moeilijk. Ik ben namelijk verliefd " met een handrem erop"..Kan (nog) niet bij hem thuis komen, hij wil  liever wachten tot er een jaar voorbij is. Dus komt hij alleen bij mij thuis en mijn dochter van 12 en doen we vaak leuke dingen. Zijn er mensen die ook ervaring hebben met zo'n situatie? Ik wens iedereen veel kracht en sterkte! Groetjes...Diana

afbeelding van Avaghon
Licht bewolkt
#5

Dag Diana,

 

Ja, ik herken je situatie wel. 10 maanden geleden is mijn vrouw onverwacht overleden aan hartfalen. Ze had hier al jaren last van, maar dat ze me zo plotseling zou ontvallen had ik nooit durven denken. Ik was toen net 53, ze was mijn tweede vrouw en we zijn ruim 16 jaar samen geweest. Uit haar eerste huwelijk heeft ze 2 volwassen kinderen, die ben ik zelf ook echt als mijn familie gaan beschouwen. Samen hebben we geen kinderen.
De eerste maanden na haar overlijden kwam ik in een soort tussenwereld terecht: mijn oude leven was definitief abrupt ten einde, maar wat mijn nieuwe leven zou gaan worden was een groot vraagteken voor me. Wat ik wél wist en voelde was dat ik niet in een hoekje wilde blijven treuren, maar mijn eigen leven wilde oppakken, hoe groot het gemis ook was.  Ik heb verwaterde oude vriendschappen nieuw leven ingeblazen, ben met een nicht op vakantie geweest (die als een zus voor me is), ben op een koor gaan zingen.  En ook ben ik op internet gaan zoeken naar websites waar (spirituele) activiteiten voor alleenstaanden worden aangeboden, omdat ik graag mijn scope wilde verbreden en nieuwe mensen wilde leren kennen.
En op zo'n website kwam ik een vrouw tegen waarmee ik aan de praat ben geraakt, en al heel gauw bleek dat we wederzijds een diepe zielsverbondenheid met elkaar voelden. Heel erg verwarrend, want dit was pas 5 maanden nadat mijn vrouw overleden was....   We hebben een ontmoeting gehad, en al gauw bleek dat dit geen eendagsvlieg zou zijn.....  Inmiddels hebben we dus 5 maanden een relatie met elkaar.
Maar dit gaat niet zonder vallen of opstaan. Ik herken heel duidelijk de twee sporen die hierboven in het blog worden geschetst: het verliesspoor en het nieuwe liefdesspoor. Die bestaan allebei naast elkaar, ik merk in de praktijk ook dat dat kan, maar ik kan niet op allebei de sporen tegelijk lopen. Dat vraagt begrip en geduld van mijn nieuwe vriendin, maar gelukkig heeft ze dat ook, omdat er het vertrouwen is dat ik uiteindelijk wel met haar verder wil gaan.
Maar de dochter en de zus van mijn overleden vrouw kunnen er helemaal niet mee uit de voeten. Ze begrijpen er niets van dat ik zo snel al ruimte kan maken voor een andere vrouw: wat zegt dat over de 16 jaar die ik met hun moeder/zus heb gehad? Dus ik kan mijn nieuwe vriendin nog niet aan hen voorstellen, ik weet ook niet of dat er ooit van zal komen. Dat geeft in mij ook een soort gescheurdheid want ik wil hen als familie niet kwijt. Mijn vriendin vindt dat mijn schoonzus en stiefdochter eigenlijk meer begrip zouden moeten opbrengen dat ik ook verder wil met mijn leven, maar ik snap heel goed dat ze er moeite mee hebben, en ik wil dat ook respecteren.
Uiteindelijk gaat het er niet om wat anderen van mijn keuzes vinden, maar wat ik zelf van mijn keuzes vind en of ik daar achter sta. Ik sta er achter, maar die emotionele rollercoaster komt nog regelmatig voorbij.


 

afbeelding van vancole11
Zonnig
#6

Mijn naam is Anastasia en mijn vriend's naam is Raymond, we zijn nu al drie jaar aan het daten, ik hou zoveel van mijn vriendje maar er gebeurde iets heel ergs met me, ik bedroog hem, ik kan niet zeggen hoe het gebeurde en hij vond en was echt boos op me, het was een heel zielige situatie voor ons en hij maakte het uit met me en blokkeerde me op alle sociale media die ik niet eens kon bereiken, dit duurde meer dan twee maanden dat ik bijna verloor mijn gezond verstand. Ik kwam een ​​oude vriend van me tegen die me kennis liet maken met een spell cast, ik heb nooit in spell geloofd, maar ik heb het geprobeerd omdat ik mijn vriendje echt nodig had. Ik nam contact op met Lord Bubuza, de spell speller en deed alles wat hij me vroeg te doen, omdat hij me vertelde dat mijn vriendje binnen een paar uur naar me terug zou komen nadat hij de voorbereiding van de spell had voltooid en 13 uur later belde mijn vriend me en verontschuldigde zich voor iedereen dat is ons overkomen en beloofde nooit meer weg te gaan, wat er ook gebeurt. Ik heb gezworen dat ik de hele wereld zal vertellen wat Lord Bubuza met zijn betovering doet. Neem vandaag nog contact met hem op voor problemen via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via WhatsApp: +1 505 569 0396

Zonnig
#7

Heb je gehoord van heer Bubuza? Weet je dat Heer Bubuza zoveel mensen heeft geholpen met zijn geluksspreuk? Ik ben 37 jaar oud en moeder van een 13-jarige dochter, mijn relatie met mijn man was verschrikkelijk. Mijn man bedroog me en wanneer ik hem confronteerde zal hij me pijn doen met woorden en weglopen. Soms komt hij dagenlang niet thuis en geeft hij niet om mijn gevoelens. Ik huil elke nacht totdat mijn tweelingzus me vertelde hoe Lord Bubuza een vriend hielp met haar relatieproblemen, dus ik nam contact met hem op via whats app :: +1 505 569 0396 en vertelde hem hoe onverschillig mijn man was. Heer Bubuza vertelde me wat ik moest doen, een paar uur later kwam mijn man terug van zijn werk en viel op zijn knieën huilend en smeekte me om hem te vergeven. Ik dacht dat ik droomde, maar ik vergaf hem en sindsdien is mijn man erg zorgzaam. Soms voel ik nog steeds dat ik droom vanwege de teveel liefde en zorg die mijn man nu aan mij toont. Heb je een vreselijke relatie? Lord Bubuza is een GOD op aarde die elk soort probleem kan genezen. Neem nu contact op met Lord Bubuza voor hulp in Whats App: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com