Brand jij wel eens een kaarsje voor je dierbare?

Wie Troost Mij dinsdag 3 september 2019 13:29 8 reacties

Kaarsje branden

Een kaarsje branden: waar komt dit ritueel eigenlijk vandaan en wat is de betekenis van deze bijzondere gewoonte? We geven een verklaring in dit artikel.

Tijdens de zomervakantie een kerkje bezoeken om een kaarsje te branden, thuis een waxinelichtje aansteken voor een foto of online een digitaal kaarsje of ster plaatsen: één van deze rituelen heb jij vast ook wel eens uitgevoerd om je overleden dierbare te herdenken.

Daarin ben je niet de enige. Overal ter wereld vindt ditzelfde ritueel plaats. Maar waarom is juist dit symbool – het branden van een kaars voor iemand – zo populair? En hoe is dit ritueel eigenlijk ontstaan?

Religieuze betekenis
Vuur en licht zijn al eeuwenlang bijzondere symbolen binnen veel religies en spirituele stromingen. Al sinds de middeleeuwen ervaren mensen licht en donker als ultieme tegenpolen. Licht en donker, maar ook dag en nacht staan symbool voor leven en dood. Maar ook voor goed en kwaad. Daarnaast stralen vuur en licht ook warmte uit en staan ze hiermee ook symbool voor de liefde. Denk bijvoorbeeld maar aan de uitdrukking ‘in vuur en vlam’ voor iemand staan.

In het christen- en jodendom heeft het aansteken van een kaars nog steeds een religieuze betekenis. Zo zijn het ontsteken van de paaskaars en de advent hele belangrijke gebeurtenissen binnen het christelijke geloof en draait het joodse Chanoeka zelfs helemaal om lichtjes.

Je maakt voor jezelf een moment van concentratie en bezinning.

Bij het bezoeken van begraafplaatsen of bij (christelijke) herdenkingsbijeenkomsten speelt het ontsteken van licht dan ook een belangrijke rol. (Kaars)licht staat hierbij in veel gevallen symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. En juist nabestaanden hebben vaak de behoefte deze verbinding met hun overleden dierbare in stand te houden – al is het maar symbolisch.

Tastbaar gemis
Een kaars aansteken is voor iedereen bereikbaar. Het is geen duur ritueel: het enige wat je nodig hebt is een kaars en iets om de kaars mee aan te steken. Het branden van een kaarsje is dus een makkelijke manier om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare zichtbaar en tastbaar.

Tegenwoordig gaan er minder mensen naar de kerk. Maar het ritueel van een kaarsje branden voor je overleden dierbare is nog steeds enorm populair. Ondanks dat het steeds belangrijker wordt voor mensen om een uitvaart zo persoonlijk en uniek mogelijk te maken, zie je toch dat er nog veel wordt teruggegrepen op rituelen die men al kent. Zoals dus het branden van een kaars.

Krachtig symbool
Dit komt niet alleen omdat het voor iedereen te doen is. Het komt vooral doordat het ontsteken van een kaars zo’n krachtig en positief symbool is: kaarslicht geeft licht én warmte. Dat zijn positieve symbolen die als heel prettig worden ervaren door nabestaanden.

Daarnaast heeft een vlam eeuwigheidswaarde. Denk maar aan het Olympische vuur: de kaars raakt uiteindelijk op, maar met een nieuwe kaars kun je de vlam door laten branden. Nabestaanden hebben de sterke behoefte om de gedachte aan een overleden dierbare zo lang mogelijk levend te houden.

Wanneer je een kaarsje voor iemand brandt, maak je voor jezelf een moment van concentratie en bezinning. Voor even kun je je gedachten op het ritueel en op de degene voor wie je het kaarsje brandt richten. Het is een universeel symbool dat iedereen van oudsher herkent en begrijpt. En daarnaast een symbool waar je je eigen persoonlijke invulling aan kunt en mag geven.

Brand jij ook wel eens een kaarsje voor jouw overleden dierbare? Op de Sterrenhemel kun je een blijvende herinnering maken voor je overleden dierbare door een ster te plaatsen.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 8 reacties op dit blog

afbeelding van Maria Louise
Licht bewolkt
#1

Dank je Frank, dat je zo dicht bij mij blijft en helpt. Voor altijd en altijd.

afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
#2

Beste Maria Louise,

Fijn om te lezen dat Frank zo dicht bij jou blijft en helpt.

Veel sterkte,

Mark
Wie Troost Mij

afbeelding van CGO
Licht bewolkt
#3
CGO

Hallo,

Elke avond als het begint te schemeren steek ik een kaarsje aan voor mijn Rob.

van de kinderen kreeg ik waxinelichtjes die als ze opgebrand een boodschap achter laten in de vorm van een tekst of foto van Rob. Dit maakt het aansteken van een lichtje nog specialer. 

Het aansteken van een waxinelichtje is een ritueel dat mij steun geeft, kortom licht in de vaak nog donkere dagen!

 

hartelijke groeten,

Cora

 

afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
#4

Wow, wat mooi die waxinelichtjes. Dat maakt het inderdaad bijzonder!

Veel sterkte,

Mark
Wie Troost Mij

afbeelding van Anlima
Zonnig
#5

Zeker brand ik regelmatig een kaarsje voor mijn man. Voelt zo goed en geeft mij rust.

afbeelding van Alim
Storm
#6

Iedere avond steek ik een kaars en waxinelichtjes aan voor mijn liefste.    Dat deden wij samen ook altijd toen mijn man nog leefde,maar nu heeft het een andere betekenis!            

afbeelding van Lia Brink
Bewolkt
#7

Ik steek een kaarsje op voor mijn overleden zusje. Vandaag is haar verjaardag denk dan weer terug hoe het was. 

afbeelding van Marquezfan93
Zonnig
#8

Ik vind het ontzettend prettig om elke dag een zogenaamde noveenkaars voor mijn onlangs overleden moeder aan te steken wanneer ik van mijn werk thuis kom. Het geeft me een gevoel van verbondenheid met haar. Ik vind het ook bijzonder fijn om, wanneer ik af reis naar Maastricht, waar mijn ouders woonden, een kerk binnen te lopen en daar een kaarsje ter nagedachtenis aan mijn moeder te laten branden. Ik weet dat mijn moeder veel waarde hechtte aan dit ritueel en dat ze zelf wanneer er iets belangrijks in haar leven te gebeuren stond, bij ziekte of bij tegenslag graag een kaarsje in de kerk liet branden. Ik vind het erg fijn omdat nu ter ere van haar te doen, het geeft me een ontzettend fijn en rustgevend gevoel.