8 levenslessen van rouwspecialist Manu Keirse

Wie Troost Mij donderdag 29 juni 2017 09:45 0 reacties

levenslessen van rouwdeskundige manu keirse

Rouwspecialist Manu Keirse (71) deelde onlangs zijn levenslessen in Trouw. Benieuwd naar wat hij te zeggen heeft over het verwerken van een groot verlies? Lees dan gauw verder.

De Vlaamse klinisch psycholoog Manu Keirse is geen onbekende op het forum van Wie Troost Mij. Regelmatig worden zijn werken over verlies en rouw aangeraden of geciteerd. Keirse is een veelgevraagd rouwspecialist en verzorgt regelmatig drukbezochte lezingen voor uitvaartverzorger Monuta.

In een recent artikel in de krant Trouw benoemt de psycholoog acht belangrijke lessen die hij tijdens zijn rijke leven geleerd heeft. In het uitgebreide artikel zegt hij ook een aantal interessante dingen over verlies en rouw.

Zo pleit Keirse er voor om kinderen al vroeg aan te leren een verlies samen te dragen. "Mensen hebben het er niet graag over, ze weten er niet mee om te gaan en ontwijken liever die buurvrouw die haar man verloor", aldus Keirse.

Verlies overleven duurt een hele tijd en het gemis zal nooit echt overgaan.

"Verdriet is in deze tijd sterk teruggedrongen in de beschermde omgeving van het gezin." Dat terwijl mensen met verdriet maar één behoefte hebben: dat er iemand naar ze luistert. Uit eigen ervaring als klein jongetje uit een hecht boerendorp weet Keirse dat verdriet naast veel ellende ook verbondenheid geeft.

Daarnaast is een groot verlies accepteren volgens de rouwspecialist onmogelijk: "Als je je kind verliest, raak je daar niet overheen. Je blijft altijd de ouders van dat gestorven kind. Je leert wel met het verlies te leven, maar dat is iets anders dan verwerken of aanvaarden."

Het klinkt somber: volgens Keirse duurt het verlies overleven een hele tijd en zal het gemis ook nooit echt overgaan. Maar dat betekent niet dat je nooit meer gelukkig kunt zijn. "Ik geloof erin. Sterven is een moment. Ooit zullen de herinneringen aan het leven van je geliefde dat moment van sterven en verdriet overstijgen."

Benieuwd naar de andere levens- en rouwlessen van Manu Keirse? Lees dan het volledige artikel op trouw.nl.

Wie is Manu Keirse?

Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Keirse heeft verschillende bestsellers op zijn naam staan. Vingerafdruk van verdriet, Afscheid van moeder, Als je een prille zwangerschap verliest, Helpen bij verlies en verdriet, Helpen bij ziekte en pijn, Later begint vandaag, Stil verdriet en Van het leven geleerd zijn een aantal boeken van zijn hand.

Kun jij je vinden in de levenslessen van Manu Keirse? Praat mee in de reacties onder dit artikel of op het forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog