6 tips tegen eenzaamheid na een overlijden

Wie Troost Mij maandag 25 juni 2018 13:35 2 reacties

Wanneer een dierbare is overleden, kun je je ineens heel eenzaam voelen. Hoe doorbreek je deze eenzaamheid? We geven je zes tips.

Het is voor veel nabestaanden helaas herkenbaar: na het overlijden van een dierbare wordt je wereld plotseling heel klein. Niet alleen omdat jouw rots in de branding – degene op wie je altijd kon bouwen – is weggevallen, maar ook omdat mensen in je omgeving er moeite mee kunnen hebben om te begrijpen hoe jij je nu écht voelt. In sommige gevallen verwatert het contact zelfs na een overlijden.

Zelfs wanneer je omringd bent door lieve familie en vrienden kan de eenzaamheid je ineens naar de keel vliegen. Denk alleen maar aan de komende vakantieperiode. Immers: zij gaan gezellig samen naar de zon en jij zit alleen thuis met jouw verdriet. Wat kun je ondernemen om dit nare gevoel tegen te gaan?

In dit artikel geven we je zes praktische tips om jouw eenzaamheid te doorbreken. Kleine kanttekening: net als bij rouw, beleeft iedereen eenzaamheid op een andere manier. En je zult er wel wat stappen voor moeten (durven) zetten. Sommige tips zullen werken voor jou, andere misschien niet. We hopen dat we je met deze tips in ieder geval een zetje in de goede richting of inspiratie te kunnen geven.

 1. Zet je schaamte opzij
  Echt waar: je bent niet de enige met eenzame gevoelens. In Nederland zijn er heel veel mensen die zich eenzaam voelen. Schaam je dus niet. Durf ook gerust om hulp te vragen, eenzaamheid is vaak moeilijk te herkennen en mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het om een kleine gunst gaat.

 2. Geef oude vriendschappen een tweede leven
  Maak een lijstje van oude contacten die door de jaren heen verwaterd zijn. Misschien kun je eens bellen of – als dat wat té direct voelt – mailen, of een lief kaartje sturen. Zijn er mensen van wie je het niet had verwacht op de uitvaart van jouw dierbare verschenen? Dan is dit misschien een mooie aanleiding om elkaar weer eens op te zoeken en na te praten.

 3. Begin klein: maak een praatje
  Zijn er mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt dat je zou willen verdiepen? Praat dan eens met hen over wat jou de laatste tijd bezighoudt. En vraag hen ook hiernaar. Bied buren of kennissen jouw hulp aan: je kunt misschien oppassen of kleine klusjes doen. Heb je een hond? Maak dan eens een praatje met andere hondenbezitters.

 4. Praat met lotgenoten
  Het kan opluchten om je (eenzame) gevoelens met lotgenoten te delen. Je kunt lotgenoten op verschillende plekken vinden, bijvoorbeeld bij een vereniging voor vrijgezellen, bij een fotocursus in het buurthuis en zelfs op het schoolplein van je kinderen. Voelt de drempel te hoog? Dan kun je het ook online proberen, bijvoorbeeld op ons forum voor nabestaanden.

 5. Doe vrijwilligerswerk
  Wanneer je activiteiten organiseert bij een lokale vereniging of meehelpt in een verpleeghuis, kun je je weer nuttig voelen en krijg je ongemerkt weer meer zelfvertrouwen. Bovendien kom je in contact met andere vrijwilligers en mensen voor wie je deze activiteiten organiseert. Als je er sterk genoeg voor voelt, zou je door jouw ervaring met verlies ook van betekenis kunnen zijn in een hospice of een vereniging die stervenden begeleidt.

 6. Leer jezelf te troosten
  Soms heb je een baaldag. Dan wil het even niet. Wees dan niet te streng voor jezelf, maar zorg dat je een plan B hebt. Luister bijvoorbeeld naar mooie muziek of houd een dagboek bij, waarin je je gevoelens van je af kunt schrijven. Of deel je ervaringen op ons forum. Maak van je huis een warm nest waar je je veilig en gekoesterd voelt en trek erop uit om iets leuks voor jezelf te doen.

Voel jij je eenzaam na het overlijden van je dierbare? Wat doe jij om deze eenzaamheid te verdrijven?

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 2 reacties op dit blog

afbeelding van Karin.oldekotter
Bewolkt
#1

Ik ben nu al 2.5 jaar weduwe ik voel me vaak erg alleen en èenzaam durf eigenlijk niet alleen op vakantie als ik dan kijk naar echtparen zo gezellig en ik dan alleen dan voel me helemaal veloren het is zo'n gemis  gr mevr. Oldekotter

afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
#2

Beste mevrouw Oldekotter,

Ik kan me voorstellen dat u zich ook nu nog alleen en eenzaam kunt voelen, misschien voelt het gemis wel groter dan ooit.

Ik vind het erg naar om te lezen dat u niet meer alleen op vakantie durft. Ik weet niet of u hier iets aan heeft, maar er bestaan ook singlereizen en - vakanties. Vaak denken mensen dat deze reizen er zijn om een nieuwe liefde te ontmoeten, maar dat hoeft echt niet. Er zijn ook mensen die graag met zo'n reis meegaan, omdat ze dan niet alles alleen hoeven te doen, maar met een groep gelijkgestemden, zonder dat iemand per se op zoek is naar een nieuwe liefde.

Hopelijk heeft u ook iets aan de andere tips in ons blog en de verhalen en ervaringen die u kunt lezen op ons forum.

Veel sterkte,

Mark
Wie Troost Mij