6 tips: Moederdag zonder je moeder (of kind)

Wie Troost Mij woensdag 9 mei 2018 09:45 1 reactie

Naast de verjaardag en overlijdensdatum, is Moederdag misschien wel de meest confronterende dag als je je moeder of kind moet missen. Net als vorig jaar geven we je graag wat tips om deze ingrijpende dag aan te kunnen.

Op tv, radio, internet, in reclamefolders, winkels en op straat ontkom je er niet aan: Moederdag. Op ons forum lezen we regelmatig dat dit soort bijzondere feestdagen voor intense emoties kunnen zorgen bij mensen die hun moeder of kind moeten missen. Vaak volgt dan de vraag: hoe ga je eigenlijk met zo’n extra verdrietige dag om?

Met onderstaande tips hopen wij je inspiratie te kunnen bieden voor hoe je op een goede manier met deze dag om zou kunnen gaan. Wat doe jij op Moederdag? Deel jouw tips onder dit artikel.

 1. Wees (extra) lief voor jezelf
  We beginnen met misschien wel de allerbelangrijkste tip: wees – juist op Moederdag – extra lief voor jezelf. Het is niet raar om je verdrietig, boos of alleen te voelen. Maar het is ook niet erg om deze gevoelens niet te hebben. Wees niet te streng voor jezelf. Alles mag en kan op deze dag. Luister vooral naar jezelf en naar wat jij wilt.

  Waarom zou je er geen fijne (verwen)dag voor jezelf van maken? De liefde die je van je moeder of kindje moet missen, moet je jezelf geven.
   
 2. Houd de herinnering levend
  Ze zeggen wel eens dat je door de herinnering levend te houden, iemand toch een beetje bij je hebt – ook al is diegene er niet meer. In een eerder blog gaven we je praktische tips om de herinnering aan je moeder of kind levend te houden: zo kun je van oude kledingstukken van je dierbare iets moois maken, maar kun je ook denken aan het planten van een herinneringsboom of het maken van een memory jar.

  En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te verzinnen om de herinnering levend te houden: luister naar de lievelingsmuziek van je moeder of koop een bos van de bloemen waar jouw moeder zo van hield. Lees het favoriete boek van je kind of blader nog eens door dat mooie fotoalbum.
   
 3. Praat erover
  Wanneer je op Moederdag je moeder of kind moet missen, is de kans groot dat jouw omgeving zich hiervan bewust is. Ze zullen het alleen niet altijd uit zichzelf bij je aangeven, bang als ze zijn om jou extra verdrietig te maken. Het kan dan goed zijn om erover te praten en je gevoelens te delen. Je naasten begrijpen dat dit geen gemakkelijke dag voor jou is. Begin er dus gerust zelf over als je hier behoefte aan hebt, maar zoek wel iemand op waar je je goed en vertrouwd bij voelt.
   
 4. Zoek lotgenoten op
  Voel je je een beetje in de steek gelaten door je omgeving of vind je het moeilijk om met bekenden over je overleden moeder of kind te praten? Dan kan het ook helpen te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Zij begrijpen het beste wat jou is overkomen en hoe moeilijk Moederdag voor jou is. Dan zijn woorden soms niet eens nodig, maar is het gewoon fijn om bij mensen te zijn die weten hoe het is om je moeder of kind te moeten missen. Dat kan natuurlijk in een praatgroep, of bij mensen die je in je omgeving kent, maar het kan ook online, bijvoorbeeld op ons forum.
   
 5. Plaats een online herinnering
  Je denkt ongetwijfeld elke dag aan je moeder of kindje, maar misschien voel je de behoefte om juist op Moederdag iets extra’s te doen. Je kunt natuurlijk een kaarsje aansteken, maar het is ook mogelijk om online een blijvende herinnering te plaatsen die je altijd weer op kunt zoeken. Op de Sterrenhemel kun je een ster plaatsen voor je overleden dierbare. Als je wilt kun je een persoonlijke boodschap of een foto aan de ster toevoegen. 
   
 6. Laat Moederdag links liggen
  Misschien kun je (nu nog) niets met bovenstaande tips. Misschien is het verdriet nog te vers. Misschien vond je Moederdag sowieso altijd al een overbodige dag. Bedenk dat je geen verantwoording schuldig bent aan iemand als je besluit gewoon helemaal niets te doen met Moederdag. En zo komen we weer terug bij de eerste tip: denk vooral aan jezelf en wat jij wilt.

Meer tips? Lees ook ons blogartikel van vorig jaar over Moederdag.


Wat doe jij met Moederdag? Deel jouw tips onder dit artikel.

 

 

 

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is 1 reactie op dit blog

Zonnig
#1

Mijn dochter is 13 jaar geleden  overleden door zelfdoding. Zij was zelf al een jong moedertje. Zij was altijd de eerste om "moederdag" te wensen met een vrolijke lach, een bloemetje, een kadootje. Mijn zoon is iemand die zulke dagen makkeliijk vergeet en ze ook niet belangrijk vindt. Dit maakt  die dagvoor mij extra moeilijk. Zij die er altijd was, is niet meer. En hij, die er nog is, vindt het niet belangrijk. Een enorme eenzaamheid en gemis overvalt mij extra op moederdag. Het is voor mij zeker geen dag om naar uit te kijken.