6 overlevingstips voor Vaderdag

Wie Troost Mij donderdag 14 juni 2018 15:10 0 reacties

tips voor rouw op vaderdag

Vaderdag: je kunt er niet omheen. Maar als je je vader moet missen, is deze dag natuurlijk extra confronterend. Wie Troost Mij geeft tips die je als gezin kunt doen op deze beladen dag.

Eerder deelden we al mooie liedjes over vaders en schreven we een blog met 5 tips voor Vaderdag als je vader er niet meer is. In dit artikel geven we je een aantal nieuwe ideeën waar je mee aan de slag kunt. Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel, zodat we elkaar samen kunnen helpen om Vaderdag te 'overleven' - want zo voelt het soms na het overlijden van een dierbare: als overleven.

 1. Praat over je vader
  Praat samen over je gevoelens en herinneringen. Wat vonden jullie leuk om samen te doen? Waar konden jullie om lachen? Wat mis je het meeste aan je vader? Maar ook: hoe voel je je bij alle heisa rondom Vaderdag? Voel je je extra verdrietig? Ook dat mag je delen met elkaar en met jouw omgeving. Je naasten staan er niet altijd bij stil dat het verdriet om je vader bij jou nog heel aanwezig is. Door erover te praten, maak je duidelijk wat er in jou omgaat. Vind je het moeilijk om een luisterend oor in je omgeving te vinden? Dan kun je natuurlijk ook lotgenoten opzoeken en jouw verhaal met hen delen.
   
 2. Eet het lievelingsgerecht van je vader
  De term ‘comfort food’ oftewel ‘troostrijke gerechten’ bestaat natuurlijk niet voor niets. Door het samen bereiden en eten van het lievelingsgerecht van je vader voel je je weer voor even verbonden met hem én de fijne tijd die jullie als gezin samen hadden. En zo’n samenzijn aan de eettafel geeft ook gelegenheid om mooie herinneringen op te halen. Geen zin in ‘gedoe’? je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lievelingsgebakje.
   
 3. Schrijf een brief of gedicht aan je vader
  Wat had je je vader nog altijd willen zeggen? Wat wil je hem nog meegeven? Schrijf dit op in een brief of gedicht, gericht aan je vader. Misschien vind je het mooi om de inhoud van deze brief te delen met je moeder, of andere dierbaren. Misschien besluit je de brief alleen bij jezelf te houden. Hoe dan ook: het lucht vaak wanneer je je gevoelens aan papier toevertrouwt.
   
 4. Realiseer een droom van je vader
  Had je vader bij overlijden nog een aantal onvervulde wensen of dromen? Misschien is vandaag de dag om te kijken of jij misschien wat van zijn dromen waar te kunnen maken. Dat kan groot zijn: die ene mooie reis naar het buitenland, of klein: een oude vriend van je vader bezoeken. Het kan een goed gevoel geven om iets te kunnen doen waar je vader helaas niet meer aan is toegekomen.
   
 5. Maak een herinneringsplekje
  Heb je jonge kinderen? Dan is het een idee om op de slaapkamer van je kind(eren) een herinneringsplakje voor papa te maken. Plaats er bijvoorbeeld een mooie foto, tekening of een kaarsje (op batterijen). Je kunt een herinneringsplekje ook tastbaar maken: door bijvoorbeeld een oud kledingstuk van papa te vermaken tot bijvoorbeeld een knuffelkussen, zoals deze opa heeft gedaan voor zijn kleinkinderen. Maar ook voor jezelf kan een herinneringsplek in huis troostend zijn.
   
 6. Een simpel gebaar
  Vaak hoeft het niet veel te zijn. Een simpel gebaar als een vers bloemetje voor het graf van je vader, het voordragen van een gedicht op een bijzondere plek, het draaien van zijn favoriete muziek of een kaarsje aansteken kan er al voor zorgen dat je je voor even weer verbonden voelt met je vader. Je kunt ook heel eenvoudig een blijvende herinnering aan je vader op de Sterrenhemel plaatsen. Deze ster kun je op ieder moment van de dag en waar ook ter wereld even bezoeken.
   
 7. Wees vooral lief voor jezelf
  Op deze moeilijke dag mag je jezelf best wat meer verwennen. Koop iets leuks voor jezelf of boek een verwenmiddag. Desnoods samen met broer(s), zus(sen) een goede vriend(in). Of ga samen met de kinderen naar een pretpark of dierentuin. En weet je? Misschien wil je deze dag wel helemaal aan je voorbij laten gaan. Ook dat mag, daar hoef je echt geen verantwoording voor af te leggen.

Uiteraard kan Vaderdag ook een beladen dag zijn, wanneer je als vader je kind moet missen. Houd onze Facebookpagina in de gaten, want op Vaderdag besteden wij ook extra aandacht aan dit gemis.

Kun jij wat met deze tips? Of heb je zelf goede tips om Vaderdag te overleven? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog