5 tips: Vaderdag zonder je vader

Wie Troost Mij donderdag 15 juni 2017 10:00 0 reacties

Wat doe je met Vaderdag als je vader er niet meer is? We hebben vijf tips (en een bonustip!) voor je verzameld.

Vaderdag: op tv, radio, internet en in de winkelstraat is er heel veel aandacht voor deze dag waarop papa’s in het zonnetje gezet worden. Maar wat als jouw vader er niet meer is? Dan is deze bijzondere dag misschien juist een confronterende dag. Daarom geven we enkele tips om Vaderdag zonder je vader toch nog een positieve draai te geven.

We beseffen dat deze tips niet voor iedereen even goed toe te passen zijn. Voel je vrij om eigen tips toe te voegen in de reacties. Zo kunnen we elkaar een beetje steunen of troosten.

#1 Lees onze eerdere blogs met praktische tips
Eerder gaven we je ook al praktische tips voor hoe je om kunt gaan met extra beladen dagen als Moederdag en de verjaardag van je dierbaren die er niet meer zijn. Veel van deze tips gaan ook op voor Vaderdag. Misschien doe je wel inspiratie op uit deze eerdere artikelen.

#2 Doe iets met de passie van je vader
Modelvliegtuigjes bouwen, een uit de hand gelopen muziekverzameling of vruchtbare moestuin: de meeste vaders hebben wel een of andere hobby. Aan zo’n jarenlange passie kleven veel herinneringen aan jouw vader. Maak van Vaderdag een dag waarop je zijn oude LP’s opzet, of lees de boeken die hem inspireerden – je komt geheid iets meer te weten over zijn kijk op de wereld.

Misschien vat je eindelijk de moed om deze hobby aan iemand anders over te dragen. Iemand die er dezelfde passie voor koestert en het werk van jouw vader als het ware kan laten voortleven.

#3 (Road)trip down memory lane
Je kent vast bijzondere plekken die veel voor jou en je vader betekend hebben. Denk aan mooie plekken in de natuur, je oude basisschool, de speeltuin uit je jeugd, het ouderlijk huis of het dorp of de stad waarin je bent opgegroeid.

Het kan fijn zijn om op Vaderdag een kleine rondreis langs al deze plaatsen vol herinneringen te maken. Zo’n kleine (road)trip down memory lane kun je natuurlijk alleen ondernemen, maar ook samen met andere familieleden.

#4 Doneer geld aan een favoriete goede doel van je vader
Het kan fijn zijn om juist op deze dag iets te betekenen voor iets of iemand anders. Doneerde jouw vader wel eens aan een goed doel? Je zou dan ter ere van hem op Vaderdag ook iets aan dat doel kunnen doneren, al is het maar een symbolisch bedrag.

Als je vader ziek was voor zijn overlijden, dan zijn er misschien wel fondsen die het onderzoek naar die bepaalde ziekte financieren. Je krijgt je vader er niet mee terug, maar je levert wel een bijdrage aan levensbelangrijk werk.

#5 Praat met familie en vrienden over je vader
Vaderdag kan een mooie aanleiding zijn om familie (en zijn vrienden) te vragen naar jouw vader. Wat was er voor hen zo bijzonder aan hem? Wat typeerde jouw vader? Wat leeft er volgens hen door in jou? Daar kunnen verrassende antwoorden uit komen.

Zo’n bijeenkomst kan ook een goede gelegenheid zijn om anekdotes en herinneringen op te halen die anders zijn dan de herinneringen die jij aan je vader hebt. Samen houd je zo de herinnering aan je vader levend.

Bonustip: plaats een blijvende herinnering op Sterrenhemel
Op de Sterrenhemel bieden wij je een plek om een blijvende herinnering aan jouw vader te maken. Je kunt op de site gratis en eenvoudig een ster maken en wij zorgen dat deze aan de Sterrenhemel wordt geplaatst.

Om de ster een extra persoonlijk tintje te geven, kun je er ook een persoonlijke boodschap en foto van je vader bij plaatsen. Je kunt de ster vervolgens – als je daar behoefte aan hebt – ook delen met familie en vrienden op Facebook en Twitter.

Wat doe jij op Vaderdag? Laat het weten in de reacties. Je kunt ook jouw verhaal over je vader delen met lotgenoten op ons forum.
 

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog