5 tips: hoe ga ik om met de verjaardag van mijn overleden dierbare?

Wie Troost Mij donderdag 16 maart 2017 09:38 13 reacties

Op ons forum is het een veelbesproken onderwerp: wat doe je met de verjaardag van je overleden dierbare? Wij geven je 5 tips. 

De verjaardag: ooit was het een feestelijke dag, een dag waar je misschien wel naar uitkeek. Maar na het overlijden van je dierbare kan het moeilijk zijn om deze dag door te komen. Hoe kun je hiermee omgaan? Hoe kun je deze (emotionele) dag goed doorstaan? We geven je hieronder enkele tips. In de reacties op dit artikel kun je ook aangeven hoe jij met de verjaardag van je overleden dierbare om bent gegaan of wat je van plan bent te doen op deze toch wel beladen dag.

#1 Geef jouw herinneringen de ruimte
In het dagelijks leven heb je lang niet altijd de tijd en ruimte om je dierbare ook écht te gedenken. Hoewel degene ongetwijfeld altijd in jouw gedachten is, schiet het bewust erbij stilstaan er vaak bij in. Dat is logisch: werk, huishouden en sociale contacten vechten ook allemaal om jouw aandacht. Door op de verjaardag van je dierbare bij het overlijden stil te staan, creëer je bewust de ruimte om herinneringen op te halen en te herdenken. Dat kan helpen bij het verwerken van je verdriet.

#2 Bezoek een plek waar jullie samen graag kwamen
Door een plek te bezoeken waar jullie samen graag kwamen of die veel voor jullie samen betekende, kun je je dichterbij je overleden dierbare voelen. Die plek hoeft niet eens bijzonder te zijn: denk bijvoorbeeld aan het theater, een park of het strand. De herinneringen aan de tijd die jullie samen op deze plaats doorbrachten maken ongetwijfeld veel emoties los, maar kunnen ook troost bieden.

#3 Luister naar muziek die je aan je dierbare doet denken
Muziek speelt een belangrijke rol in rouw en rouwverwerking. Dat geldt vooral als je samen mooie herinneringen bij een bepaald liedje of een bepaalde artiest hebt. Ook tijdens het afscheid wordt er vaak muziek gedraaid, die veel voor je overleden dierbare en jou betekend heeft. Bij het horen van bepaalde muziek kun je je ineens weer heel dichtbij iemand voelen. Maar muziek kun je ook gebruiken om warme herinneringen te koesteren.

#4 Richt een gedenkplaats in
Veel mensen vinden het prettig om op een vaste plaats bij een overleden dierbare stil te staan. Dat geeft houvast. Dit kan natuurlijk op een begraafplaats zijn, maar ook op andere plekken kun je een gedenkplaats inrichten. Bijvoorbeeld in huis: met foto’s, kaarsjes en dierbare spullen die je aan jouw dierbare doen denken. Of buiten, door bijvoorbeeld een boom in de tuin te planten, of een ander gedenkteken te plaatsen.

#5 Doe het niet alleen (of juist wel)
Je hoeft deze dag niet alleen door te komen. Nodig gerust dierbaren uit die hem of haar goed gekend hebben, juist op deze nog steeds speciale dag. Samen mooie herinneringen ophalen kan heel troostend werken. Het kan fijn zijn om te horen hoe iemand anders jouw dierbare beleefde. Maar als je daar juist geen behoefte aan hebt (als het verdriet nog te rauw is): doe het dan vooral niet. En laat dit ook weten aan je omgeving. Je kunt ook die ene goede vriend of vriendin uitnodigen om op deze dag nieuwe herinneringen te maken.

Bonustip: plaats een ster op de Sterrenhemel
Soms wil je iets actiefs doen om iemand te herdenken: ergens een stempel drukken om de wereld te laten weten dat jouw dierbare er was en ertoe deed. Op de Sterrenhemel bieden we jou een plek om een herinnering aan jouw dierbare te maken. Je kunt een digitale ster maken en wij zorgen ervoor dat deze aan de Sterrenhemel wordt geplaatst. De ster is vervolgens altijd terug te vinden via de zoekbalk. Je kunt de ster ook op Facebook en Twitter met familie en vrienden delen.

Heb jij een bijzondere manier om de verjaardag van jouw dierbare te herdenken? Deel jouw ervaringen in de reacties onder dit artikel of praat mee op het forum.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er zijn 13 reacties op dit blog

afbeelding van Corryr
Licht bewolkt
#1

Juni 2013 is mijn man overleden. Zijn verjaardag vierden we altijd met buren, familie en kennissen op 1 januari, want dat was zijn geboortedag. Tja, en dan wordt het 1 januari 2014. Wat te doen? De kinderen willen komen, maar ik heb geen zin om van alles in huis te halen. Dus een brunchbuffet besproken bij Van der Valk in Assen. Z.g. Nieuwjaarsbrunch. Ontvangst met bubbels wat on gelegenheid gaf het glas te heffen op de "jarige". Heerlijk gezellig getafeld. Dat was goed. Zo goed zelfs, dat we die "er in houden". Elke 1e januari dus een brunch of lunch.'s Avonds zit ik dan wel in mijn eentje, maar met de herinnering aan zowel mijn man, als de fijne dag met het nageslacht.

afbeelding van MoniqueH
Zonnig
#2

Fijn dat je een vorm hebt gevonden die voor jullie goed voelt.

afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
#3

Inderdaad heel mooi, Corryr! 

Mark
Wie Troost Mij

afbeelding van Corinne Vogel
Bewolkt
#4

Prachtig Corry, Zo ga ik het ook doen.  Liefs.

 

afbeelding van MoniqueH
Zonnig
#5

Wij hebben onze zoon van 16 plotseling en onverwacht verloren. Sindsdien vieren wij de dag waarop hij geboren werd ipv zijn verjaardag. Gevoelsmatig is dat voor ons anders. We praten op die dag over hem, bekijken foto's , eten een taartje en wie wil van familie, vrienden of buren, is welkom.  Ook gaan werken even naar de begraafplaats . Ook stellen wij een kaartje, appje of telefoontje zeer op prijs. Deze komen vaak ook uit onverwachte hoek.  Heel fijn. Doe vooral wat goed voelt voor je (jullie) en wat bij je dierbare paste.  

afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
#6

Ook heel mooi, MoniqueH. Bewust een andere naam aan de dag geven kan ook gevoelsmatig helpen. En inderdaad: doe vooral waar jij je als nabestaande goed bij voelt.

Mark
Wie Troost Mij

afbeelding van Ransuil65
Zonnig
#7

Lieve Corryr, mooie manier jouw man te herdenken en ook jullie maken er een speciale dag van MoniqueH, en het bijzonder mooie vind ik dat je de geboortedag viert van jullie zoon. Voor iedereen is het anders, ieder op zijn/ haar eigen manier dat is goed. Ik heb 1 verjaardag gehad vorig jaar, dit was 1 maand na het overlijden van mijn liefie Pieter. Van 10.00 tot 20.00 u had ik open huis. De hele dag door bezoek en dat was fijn. Over hem praten, foto's kijken, zijn favoriete gebak eten, sommige de video van de crematie terugkijken (was in besloten kring van daar) en natuurlijk op hem proosten, proosten dat we zo'n geweldige man hebben mogen kennen en naast de tranen ook veel lachen. Het was een goede dag, voelde fijn. Liefs Jeannette

afbeelding van Wie Troost Mij
Zonnig
#8

Heel mooi, Jeannette. 

Mark
Wie Troost Mij

afbeelding van Maartje 44
Zonnig
#9

Vandaag ben ik jarig...als tweelinghelft alleen. Wat een strijd heb ik geleverd in de afgelopen weken...elk jaar weer. Naar de huisarts geweest voor ondersteuning soms trek ik het gewoon niet. Al 25 jaar nu en het zal noooooit wennen,de amputatie pijn van haar verlies. Volgend jaar met medicatie omdat ik het vechten zooooo moe ben. Naar haar graf voor een bloemetje en alles schoon geboend in de regen. En dan voel ik verbondenheid....Vanmorgen eerst stilletjes huilen achter mn PC met het typen van dit stukje... 

Ik ben jarig en ik wil een zoen en felicitaties omdat ik leef...een knuffel met sterkte in mn orr zou mooi zijn.

Maar dat doen mensen niet...ze gaan er liever aan voorbij....wat een eenzaamheid is dat.....

Straks gebak ophalen en pas vanmiddag visite van mn gezin en kleinkids..

Dan pas gaat de knop om en ben ik jarig...met dankbaarheid voor weer 1 jaar erbij.

afbeelding van Kirsten
Licht bewolkt
#10

Mijn moeder overleed in 1987 en op haar verjaardag eten wij samen. Meestal met vrienden.

Mijn man overleed op 27 april 2015 en op 3 juni dat jaar zou hij 65 jaar geworden zijn. Ik heb toen een mooi tuinfeest gegeven waar hij zo va hield. Muziek uitgenodigd en we hebben gezonden. In 2016 heb ik het weer gedaan en nu in 2017, kan ik het even niet opbrengen en daar heb ik mij bij neer gelegd. Volgend jaar weer. Nu ga ik met een goede vriendin uit eten op die dag. Ik eer zijn geboortedag omdat ik hem niet had willen missen en ik zielsveel van hem hield/houd.

Licht bewolkt
#11
Leo

Bijna een jaar geleden , 14 juni 2016 is mijn lieve vrouw overleden , ze was 68 jaar .

We waren 47 jaar gelukkig getrouwd , en ze was echt mijn maatje !

Haar verjaardag was op 29 oktober , en op die dag hebben we samen met familie haar as uitgestrooid .

Daarna hebben we haar geboortedag gevierd met zelfgemaakte appeltaart , omdat ze die zelf altijd maakte op haar verjaardag ! 

En veel over haar gepraat natuurlijk .

Dit is niet de enige dag om haar te herdenken , want ik denk en mis haar nog elke dag ❣

afbeelding van Anzjuhla
Storm
#12

4 December is de geboortedag van mijn vriend, die op 24 augustus j.l. is overleden.
Ik nodig onze beste vrienden uit en dan drinken we er een paar op mijn lieve vriend, terwijl zijn muziek door de speakers schalt. Hij zei altijd dat het leven een feest was, dus wil ik dat die dag in ere houden.

 

Zonnig
#13

Ik probeer elk jaar wat nieuws te verzinnen om mijn overleden dochtertje om haar verjaardag te eren..zo heb ik het eerste jaar een hart van 365 kaarsen gebrand het tweede jaar 2 wensballonen opgelaten het derde haar 36 vlinders los gelaten het vierde jaar 208 roze helium ballonen losgelaten het vijfde jaar 5 grote vuurpijlen afgestoken het zesde jaar 6 lampionnen met kaarsen op de zee weg laten drijven het zevende jaar 7 witte duiven op laten vliegen het achtste jaar 8 reuze led ballonen op gelaten op na het negende jaar bijna in zicht dit jaar een hart van rozen en led lichtjes de zee op laten drijven