5 rouwtips waar je meteen mee aan de slag kunt

Wie Troost Mij donderdag 9 november 2017 11:18 0 reacties

tips bij rouwverwerking

Ze zeggen vaak: je moet het verdriet verwerken, een plekje geven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch hebben we vijf tips voor je verzameld die je misschien iets verder op weg zouden kunnen helpen bij deĀ rouwverwerking.

Deze vijf tips zijn misschien niet nieuw, maar het kan fijn zijn om te lezen dat het niet vreemd is wat je voelt of hoe je je gedraagt. En wie weet helpen deze tips jou om bewuster om te gaan met jouw verdriet.

Heb je zelf tips die jou hebben geholpen tijdens de rouwverwerking? Plaats ze dan onder dit blogartikel in de reacties.

#1 - Ga je gevoelens niet uit de weg
Je emoties gaan na het verlies van een dierbare alle kanten op, en zeker niet altijd in de richting die jij wilt. Maar emoties als verdriet, angst en woede kunnen je juist iets vertellen over jezelf en wat je nodig hebt. Bovendien kunnen deze gevoelens je in het beginstadium van het rouwen je afschermen van de ergste pijn.

#2 - Het is niet erg om te huilen
Tranen drogen vanzelf weer op. En soms lucht een goede huilbui zelfs even op. Hoewel het soms confronterend werkt voor je omgeving, zien zij wel direct dat jij nog steeds veel verdriet met je mee draagt en geef je hen wellicht een kans om je te steunen of te troosten.

#3 - Blijf je verhaal vertellen
Elke keer als je je verhaal vertelt, kan dat je pijn verlichten. Je ruimt als het ware een beetje op in je hoofd. Je ordent je gedachten en je komt misschien tot nieuwe inzichten. Op het forum van Wie Troost Mij kun je je verhaal delen met lotgenoten.

#4 - Stel vragen
Er komt in deze moeilijke rouwperiode veel op je af. Je moet bijvoorbeeld eerst een afscheid en andere praktische zaken regelen. En dan komen er gevoelens waar je ook weer iets mee moet. Stel vragen over alles wat er om je heen gebeurt en probeer betrokken te blijven. Weet jouw omgeving het antwoord niet? Probeer het dan bij lotgenoten of zoek professionele hulp.

#5 - Rouw is uniek
We blijven het herhalen: hoewel je veel leest over de vijf rouwfases en hoe bijna iedereen die fases doorloopt, rouwt iedereen op zijn of haar eigen, unieke manier. Er zijn geen regels voor. Er is geen rechtlijnig proces. Er is geen goed of fout. Doe wat voor jou goed voelt.

Er zijn natuurlijk veel meer tips te verzinnen om actief en bewuster te rouwen. Wil jij een tip delen? Schrijf deze dan op in de reacties onder dit blogartikel.

afbeelding van Wie Troost Mij

Gerelateerde blogberichten

Er is nog niet gereageerd op dit blog